Kritische reflecties over alternatieve geneeswijzen

boek-refl-altern-geneesw-03-19.jpg

boeken-interviews

Alternatieve geneeswijzen leiden vaak tot verhitte discussies, terwijl niet altijd duidelijk is wat precies bedoeld wordt met termen als 'homeopathie', 'acupunctuur' of 'osteopathie'. Farmacoloog Norbert Fraeyman (UGent) schept duidelijkheid in het debat door een onbevooroordeelde, wetenschappelijke blik te werpen op populaire alternatieve geneeswijzen. Hij spaart de kritiek niet, maar heeft ook begrip voor de aantrekkingskracht van die alternatieve methodes.

Norbert Fraeyman, emeritus hoogleraar farmacologie aan de Universiteit van Gent, verzorgde jaarlijks colleges over alternatieve geneeswijzen. De neerslag daarvan verscheen in 2010 in een boek bedoeld voor studenten geneeskunde. Hij merkte echter dat er een breder publiek geïnteresseerd is in objectieve informatie over alternatieve geneeswijzen, en herschreef daarom dit boek tot Kritische reflecties over alternatieve geneeswijzen. 

Het eerste deel van dat nieuwe boek bevat een aantal inleidende begrippen. In deel twee omschrijft Fraeyman tot in detail een aantal – in België – erkende therapieën die hij vervolgens van commentaar voorziet: acupunctuur, chiropraxie, osteopathie, homeopathie en kruidengeneeskunde. Vervolgens bepreekt en beoordeelt hij vele niet-erkende therapieën, zoals reiki, hypnosetherapie, verschillende diëten en zelfs edelsteentherapie. Tot slot gaat hij in op het wetenschappelijk onderzoek en op de verschillen tussen alternatieve en klassieke geneeswijzen.

Volgens Fraeyman is overtuigend wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van alle alternatieve geneeswijzen bijzonder zwak tot afwezig. Bovendien stelt hij vast dat kritische geluiden binnen het alternatieve circuit zelden tot interne reflecties leiden, laat staan tot consequenties. Dit staat in schril contrast met de klassieke geneeskunde, waar waardevolle kritiek leidt tot aanpassing van geneeswijzen. Volgens hem doen alternatieve therapieën veel meer dienst als ritueel en symbool dan als therapie. Dat wil niet zeggen dat ze nutteloos zijn, maar hij benadrukt het beperkte genezende effect ervan. 

Kritische reflecties over alternatieve geneeswijzen, Norbert Fraeyman, Academia Press, 226 blz., 29,99 euro.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram