Hypnosetherapie: wat is het en hoe werkt het?

123_av_hypno_consult_vrouw_2019.jpg

dossier

Waar vele mensen vroeger fronsend de wenkbrauwen optrokken als je hen zei dat je je zou laten hypnotiseren, ben je vandaag de dag lang niet meer de uitzondering op de regel. Steeds meer mensen kiezen voor hypnosetherapie als middel tegen psychische en lichamelijke klachten. Onze redactrice was nieuwsgierig naar het hoe en het waarom van dit soort therapie en trok naar de raadpleging van Lieve Cornelis.

Lieve is van opleiding verpleegkundige en Licentiaat in de Medisch-Sociale Wetenschappen. Zij kwam zelf een aantal jaren geleden voor haar zoontje bij hypnosetherapie terecht en was zo onder de indruk van het resultaat dat ze bijscholing en opleidingen ging volgen om zelf mensen te kunnen helpen. 

Om beter te begrijpen wat hypnose is, legt Lieve mij uit hoe ons bewustzijn en ons onderbewustzijn werken. 
Iedereen heeft een onderbewustzijn. Het maakt ons wie we zijn als persoon. Het definieert onze waarden, onze gevoelens en onze emoties. Alles wat we in ons leven meemaken, wordt in ons onderbewustzijn opgeslagen en bepaalt mee hoe wij de wereld zien. Maar dat wil niet zeggen dat dat onderbewustzijn alles zomaar aanneemt. Tussen ons bewustzijn en ons onderbewustzijn bevindt zich immers een kritische factor die alle binnenkomende informatie filtert, en al dan niet doorlaat, afhankelijk van wat er zich in onze “map van de realiteit” bevindt. Die factor zorgt er bijvoorbeeld voor dat iemand jou niet kan wijsmaken dat een blauwe pen rood is. Moest die kritische factor er niet zijn, dan zou je alles aannemen wat er tegen jou gezegd wordt, een beetje zoals dat gebeurt bij een kind. De kritische factor wordt pas gevormd rond de leeftijd van 8 of 9 jaar, dus voor die leeftijd gelooft een kind in principe alles. Eens de kritische factor gevormd wordt, zitten de ervaringen en overtuigingen van de eerste levensjaren dan ook vastgeprint in ons onderbewustzijn. Op die manier ontstaan vaak de problemen waarmee we op latere leeftijd worstelen, zoals fobieën en verslavingen. Als je spinnen hebt geassocieerd met angst toen je nog klein was, dan zit die angst nu ingeprent in je onderbewustzijn, hoe hard jij ook tegen jezelf zegt dat spinnen echt geen kwaad kunnen. 

Welke rol speelt hypnose in het dynamische spel tussen bewust- en onderbewustzijn?
Als je onder hypnose bent, wordt de krtische factor die zich tussen je bewustzijn en je onderbewustzijn bevindt even aan de kant geschoven. Zo kan de hypnosetherapeut rechtstreeks contact leggen met je onderbewustzijn. Via positieve suggesties gaat hij of zij daar het gewenste resultaat inprinten. Op die manier wordt het conflict tussen bewustzijn en onderbewijstzijn opgelost en kunnen positieve veranderingen plaatsvinden.

Ik wilde graag weten hoe dat concreet in z’n werk gaat. Dus vroeg ik aan Lieve om de techniek bij mij toe te passen. Maar eerst moest ze mij toch een beetje geruststellen.
Neen, Lieve zou me niks laten doen tegen mijn wil. Dat zou ze niet willen, maar ook niet kunnen. Je kan iemand onder hypnose niet vragen om iets te doen dat tegen die persoon zijn persoonlijke waarden ingaat. Trouwens, ik zou me alles herinneren. Onder hypnose zijn kan je vergelijken met dagdromen. Je bewustzijn mag zich even ontspannen, maar je onderbewustzijn is heel alert. Het zal ervoor zorgen dat je niks doet waar je nadien spijt van hebt.
Ik legde Lieve uit dat ik wel graag wat rustiger zou willen omgaan met bepaalde situaties. Met drie kinderen in huis gaat het er bij ons vaak hectisch aan toe en soms reageer ik daar te heftig op. Nadien besef ik dat ik meer had kunnen bereiken met kalm te zijn, maar spijt komt na de zonde… Lieve noteerde alles wat ik haar vertelde en stelde vele vragen om door te kunnen dringen tot de kern van mijn probleem. Daarna mocht ik me installeren in een zeteltje en kwam ze tegenover mij zitten. Ze vroeg mij om op een bepaald punt te focussen. Ik moest enkel langzaam in- en uitademen en dan bracht Lieve me via een tik op de hand in “slaap”. Natuurlijk viel ik niet echt in slaap en was ik me voortdurend bewust van alles wat er gebeurde en gezegd werd, maar toch voelde ik me bij Lieve’s woorden steeds dieper wegzakken. Totdat ik op een punt was waar Lieve me vroeg om mentaal even opzij te gaan staan, zodat zij rechtstreeks met mijn onderbewustzijn kan praten. Dat klinkt nu heel vreemd, maar in de toestand waar ik me bevond, klonk dat heel logisch. Ik voelde me een beetje een buitenstaander die een gesprek overhoort. Lieve vertelde mijn onderbewustzijn welke dingen ik graag anders zou zien in mijn gedrag. Nadien mocht ik langzaam terugkomen en maakte ze me weer helder en bewust. Tijdens de hypnose zelf voelde ik me op een bepaald moment wat ongemakkelijk en wilde ik eigenlijk rechtstaan. Maar om de een of andere manier lukte me dat niet. Ik kan het best vergelijken met de toestand waarin je je ’s ochtends bevindt als je net wakker bent en naar het toilet moet. Je verstand zegt dat je moet opstaan, maar je bent nog zo loom dat je lichaam het moeilijk vindt om te luisteren. 

Heeft de hypnosetherapie effect gehad?
Ik voelde me in elk geval een stuk rustiger toen ik Lieve’s praktijk buiten stapte, en die rust bleef ook nog een hele tijd hangen. De eerste keer dat ik terug hevig reageerde op een gebeurtenis, betrapte ik mezelf op een soort van spijt. Het had niets geholpen… Maar toch ben ik daar niet helemaal van overtuigd. Want ik merk wel een verschil. Het is alleen heel moeilijk om er de vinger op te leggen. Ik denk vaak terug aan de sessie, ook op momenten dat ik het binnenin voel ontploffen, en vreemd genoeg lijkt de storm dan te gaan liggen. Of toch gemakkelijker dan ervoor. 

Het is zoals Lieve het zelf stelt op haar website: hypnose is zelf geen therapie, maar wel een hulpmiddel om bepaalde doelen te bereiken. Zo voelt het inderdaad. Ik ben na één sessie zeker niet helemaal van mijn probleem af, maar ik heb wel een hele grote stap in de goede richting gezet. 

Heb jij ook interesse in hypnosetherapie?
De mogelijkheden van hypnose zijn zeer uitgebreid. Op de website van Lieve Cornelis vind je alle informatie.

Auteur:
Annemie Vandeweerdt

Laatst bijgewerkt: juli 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram