Voor jou gelezen op De Standaard

Artsen wijzen homeopathie af

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws De meeste specialisten, en een meerderheid van huisartsen, zijn tegen homeopathie. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door de Artsenkrant en Le Journal du Médecin.

Bijna drie kwart (73 procent) van de Belgische artsen is van mening dat homeopathie geen plaats heeft in de officiële gezondheidszorg. Ook tegenover andere alternatieve geneeswijzen staan de artsen eerder afkerig.

Volgens het onderzoek, dat online werd uitgevoerd bij 856 artsen, zijn het vooral specialisten die zich tegen een officiële erkenning van homeopathie verzetten. Negenentachtig procent van de specialisten is daartegen gekant, tegenover 64 procent van de huisartsen.

De artsen blijken, in mindere mate, ook negatief te staan tegenover een officiële erkenning voor acupunctuur (55 procent is tegen, 35 procent voor) en chiropraxie (50 procent tegen en 36 procent voor). Over osteopathie zijn de meningen verdeeld (46 procent tegen, 43 voor).

Het logische gevolg daarvan is dat 74 procent van de ondervraagde artsen vindt dat deze alternatieve therapieën niet mogen worden terugbetaald door de ziekteverzekering.

Ten slotte zijn de meeste artsen van mening dat de geneeskundefaculteiten geen alternatieve geneeswijzen moeten opnemen in hun opleiding. De specialisten (78 procent) tonen zich opnieuw een grotere tegenstander dan de huisartsen (61 procent).

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) had eerder al bekendgemaakt dat ze verschillende alternatieve geneeswijzen, te beginnen met homeopathie, officieel wil laten erkennen. Maar die plannen zijn al op verzet gestuit bij de geneeskundestudenten, de decanen en BVAS, het grootste artsensyndicaat.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/DMF20130531_00605353


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram