Is er bij obesitas nog hoop om terug te gaan naar een normaal gewicht ?

Laatst bijgewerkt: oktober 2015
123-p-weegschaal-voeten-170-121.jpg

nieuws Een persoon met middelmatige of ernstige obesitas heeft zeer weinig kans om terug een normaal lichaamsgewicht te bereiken en te behouden. Maar minder ambitieuze doelstellingen zijn wel haalbaar.

Bijna 200.000 testpersonen (zowel mannen als vrouwen) van boven de 20 werden gedurende een aantal jaren – sommigen zelfs tien jaar - gevolgd door een Brits onderzoeksteam (King’s College in London). Een deel daarvan had een matige vorm van obesitas (BMI tussen 30 en 35), anderen waren ernstig of morbide obees (BMI van 35 tot 40 en zelfs meer). Het was de bedoeling om op basis van hun medische gegevens te bepalen hoeveel kans ze hadden om terug een normaal lichaamsgewicht te verwerven en te houden (BMI 19 – 25). Niemand onderging een bariatrische ingreep (chirurgie bij obesitas).

De aard en de graad van inspanning om kilo’s te verliezen waren extreem uiteenlopend bij deze groep: men wou nagaan of obese personen globaal genomen mochten hopen op een aanzienlijk en blijvend gewichtsverlies met de huidige ondersteuning. De resultaten zijn weinig bemoedigend. Bij een gematigde vorm van obesitas is die kans 1 op 210 bij mannen en 1 op 124 bij vrouwen, als we ervan uitgaan dat aan beide voorwaarden wordt voldaan: terug een normaal gewicht bereiken en het kunnen houden. Bij morbide obesitas zakt die verhouding tot 1 op 1.290 bij mannen en 1 op 677 bij vrouwen. Een gewichtsverlies van 5 à 10 % (wat eerst als objectief werd aanbevolen) is veel gemakkelijker haalbaar : bij morbide obesitas bijvoorbeeld heeft een man 1 kans op 8 en een vrouw 1 op 7 om dat te bereiken.

Het probleem ligt niet alleen bij het vermageren dat op zich al een moeilijke kwestie is. Het heeft ook te maken met het feit dat je na het gewichtsverlies de toestand moet stabiliseren en daar loopt het vaak mis. De onderzoekers formuleren het als volgt: ‘deze gegevens tonen aan dat een niet heelkundige aanpak van het probleem bij de overgrote meerderheid van obese personen op een mislukking uitloopt. Voor wie een BMI heeft van meer dan 30 is het extreem moeilijk om terug een normaal lichaamsgewicht te bereiken en al even moeilijk om het te houden. We moeten dringend werk maken van nieuwe prioriteiten bij de behandeling van obesitas en de nadruk leggen op een gepersonaliseerde aanpak, op preventie van gewichtstoename en op het stabiliseren van het gewichtsverlies bij personen die willen vermageren.’

Deze conclusies tonen eigenlijk aan dat de specialisten nog nergens staan bij de behandeling van obesitas, toch wel een van de grootste problemen op het vlak van gezondheidszorg. Zij kunnen momenteel enkel vaststellen dat het een ernstig en complex probleem is dat veel mensen treft.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram