Is een sapkuur echt gezond?

123-stet-groentesap-sapkuur-01-16.jpg

nieuws Veel mensen denken dat een sapkuur gezond is: een weekje sap drinken zou uw spijsverteringsstelsel de nodige rust geven, het zou uw lichaam reinigen of 'ontgiften' en het zou ook helpen om af te vallen. Vruchten- en/of groentesappen bijvoorbeeld, of bij sommige kuren alleen water of (kruiden)thee.

1. Helpt een sapkuur om uw lichaam te reinigen?
Theorie achter dit soort kuren is dat het lichaam regelmatig moet gezuiverd worden van allerlei schadelijke afvalstoffen of ‘slakken’ die we via onze voeding, de omgeving, enz. binnenkrijgen. Men doelt dan op onder meer conserveringsmiddelen, kleur- en smaakstoffen, suiker, nicotine, alcohol, koffie enz., maar ook op allerlei chemicaliën die in het lichaamsvet worden opgeslagen, zoals PCB’s, pesticiden en zware metalen. Volgens deze theorie zou het energieniveau van onze cellen verstoord worden door die afvalstoffen, waardoor de stofwisseling vertraagt en het vet niet meer goed wordt verbrand. Hierdoor worden we niet alleen dikker, maar kunnen ook allerlei vervelende toestanden ontstaan, zoals (chronische) vermoeidheid, futloosheid, hoofdpijn, stress, concentratieproblemen, een vale huid, enz.

‘Ontgiften’ of ‘ontslakken’ zou nodig zijn om de cellen te zuiveren, het energieniveau van ons lichaam te herstellen en onze gezondheid te bevorderen. Vooral na de eindejaar periode – als men zich wat schuldig voelt over het vele feesteten – voelen veel mensen zich geroepen om te ‘ontgiften’.

Er bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs dat u daardoor schadelijke stoffen kunt elimineren uit uw organen en lichaamscellen of uw spijsverteringssysteem enige rust zoudt geven, als dat al nodig zou zijn. Een gezond lichaam beschikt over de nodige capaciteiten om ongewenste stoffen buiten te houden en weg te werken. Het is quasi onmogelijk en ook niet nodig om deze processen extra te stimuleren.
Wie gezond is, evenwichtig en gevarieerd eet en voldoende drinkt, kan op de natuurlijke en efficiënte afvalverwerking door het lichaam zelf rekenen. Extra hulpmiddelen zijn dan overbodig. Wanneer de natuurlijke afvalverwerking door het lichaam faalt door ziekte, is een medische behandeling nodig, en geen ‘ontgiftingskuur’.

2. Is een sapkuur goed om af te vallen?
Omdat bij een sapkuur relatief weinig calorieën worden opgenomen, komen deze kuren in feite neer op vasten. Bij dit soort kuren gaat het gewicht door het gebrek aan voedsel snel omlaag. Daarbij gaat het in het begin vooral om vochtverlies. Vrij snel zal het lichaam ook spierweefsel afbreken.
De hersenen en de rode bloedcellen hebben namelijk glucose nodig als energiebron. Als deze glucose niet komt uit koolhydraten uit voedsel, dan gaat het lichaam eiwit uit spieren afbreken om in de glucosebehoefte te voorzien. In welke mate dit gebeurt, hangt af van de hoeveelheid koolhydraten die u via sap nog binnenkrijgt.

Door de lage energie-inname bestaat bovendien de kans dat uw lichaam overschakelt op een soort 'vasten-regime': uw metabolisme vertraagt om minder energie te verbruiken. Dat is op zich niet erg. Maar als u opnieuw normaal begint te eten, heeft uw lichaam minder voeding nodig. De rest wordt opgeslagen zodat de verloren kilo's er snel weer zullen bijkomen.

3. Is een sapkuur ongezond?
Dat is misschien overdreven. Een sapdieet met verse groenten en fruit gedurende enkele dagen kan bijvoorbeeld voor mensen die (te) weinig groenten en fruit eten een prima manier zijn om er meer van binnen te krijgen. ook al is dat in sap- of smoothievorm.
Als het sapdieet niet langer dan drie of vier dagen duurt, bestaat er waarschijnlijk weinig risico.

• Sap bevat niet alle voedingsstoffen die we nodig hebben, zoals bijvoorbeeld eiwitten en vezels. Dat geldt in het bijzonder voor zwangere vrouwen, bejaarden, mensen met een of andere chronische aandoening (zoals diabetes, hart-, lever- of nieraandoeningen…).
• Voor mensen met diabetes is een sapkuur helemaal geen goed idee: het kan hun bloedsuikerspiegel ernstig verstoren.
• Een sapdieet kan tot darmirritatie leiden en het evenwicht van de darmflora verstoren en zelfs tot een spastische darm leiden.

Meer lezen
www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/sapkuren.aspx


Laatst bijgewerkt: januari 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram