5 tips om je goede voornemens ook tijdens de zomer vol te houden

dossier Mooi weer, een aangename en ontspannen sfeer, een goed gezelschap… Tal van zaken die het verleidelijk maken om tijdens de zomer van je goede voornemens af te wijken. Nochtans is de zomer een ideale periode om oude voedingsgewoonten in positieve zin om te buigen, terwijl je toch gewoon lekker en gezond blijft eten. Drastische maatregelen zijn meestal niet nodig. Kleine aanpassingen volstaan vaak al. Wij geven 5 tips.

1. Geen drastische diëten

Wil je voor je strandvakantie van volgende week nog snel enkele kilo’s kwijt. Honger jezelf dan niet uit want je zal je het achteraf beklagen. Drastische diëten geven gemakkelijk aanleiding tot het jojo-effect. Dat betekent dat wie een streng dieet volgt uiteindelijk vaak zwaarder wordt dan toen hij of zij aan het dieet begon. De enige effectieve manier om er altijd goed te blijven uitzien is je voedingsgewoonte aanpassen op een manier die realistisch, haalbaar en houdbaar is. Kies bijvoorbeeld meer voor magere kaas- en vleessoorten, neem verse fruitsla in plaats van fruitsla op siroop uit blik en bestel volkorenbrood in plaats van koffiekoeken. Zorg ook voor voldoende beweging tijdens je dagelijkse activiteiten (bv. neem de trap in plaats van de lift, neem de fiets in plaats van de auto).

2. Puur natuur

Geef de lekkere, natuurlijke smaak een kans. Ga voor puur natuur en zet sausen (vaak dikmakers) zoveel mogelijk aan de kant. Wees zuinig met zout en breng op smaak met allerhande kruiden en specerijen. Smaakmakers zoals look, uien, citroen, rozemarijn, salie, tijm, peterselie, basilicum en oregano geven de maaltijd een typisch zuiderse toets. Ideaal om je zomergevoel nog te versterken.

3. Zoek een goede visboer

Ga op verkenning en tracht een goede visboer te vinden (in geval je die nog niet hebt gevonden). Vis en vooral vette vis heeft een gunstig effect op hart- en bloedvaten. Plaats eens een koude schotel met vette vis (zalm, forel, sardienen, haring, makreel en sprot) op het menu. Vette vis is ook lekker op de barbecue. Vis is niet alleen gezond maar kan ook voor de nodige variatie zorgen in het menu dankzij het ruime assortiment.
Denk bijvoorbeeld maar aan maatjes, gegrilde scampi’s, een stukje kabeljauw op een bedje van prei of andere groenten, een carpaccio van verse zalm of een kom heerlijke mosselen.
Kijk ook eens op www.visinfo.be en raadpleeg de viskalender voor nog meer inspiratie.

4. Proef eens iets nieuw

Neem eens de tijd om het ruime assortiment groenten, fruit en zelfs aardappelen in de winkel of op de markt van dichterbij te ontdekken. Wedden dat je vaak aangenaam verrast zal zijn? Groenten, fruit en aardappelen zijn niet alleen gezond er is ook veel variatie mogelijk. Bijvoorbeeld een schaaltje geraspte wortelen gemengd met een handvol rozijntjes, een koude aardappelsalade met lekkere, verse en knapperige groenten of een glas magere of halfvolle melk gemixt met een handvol aardbeien, frambozen en bessen.
Door een schep ijs achterwege te laten, bespaar je ongeveer 100 kcal. Veel groenten en fruit eten lijkt makkelijker in de zomer. In slaatjes, op brood, als dessert, enz. Maak hiervan een goede gewoonte en hou je er ook de rest van het jaar aan.

5. Drink voldoende

Lekker verfrissen? Drink liever water in plaats van frisdranken. Plat of bruis, van de kraan of uit de fles, het maakt niet uit. Fleur het eventueel nog wat op met een schijfje citroen of limoen. Door voldoende (water) te drinken kan je ook verstopping of constipatie voorkomen. Heel vervelend, ook op vakantie.

Gezond succes verzekerd!

Laatst bijgewerkt: juni 2021
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram