Ftalaten verhogen risico op allergie bij kinderen

123-txt-phtalaten-05-17.jpg

nieuws Ftalaten, chemische stoffen die gebruikt worden als weekmaker in plastics, verhogen de kans op allergie bij kinderen, wanneer hun moeder tijdens de zwangerschap of tijdens de borstvoeding werd blootgesteld aan hoge dosissen ftalaten. Dat blijkt uit onderzoek in Duitsland dat werd gepubliceerd in het vakblad Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Het was al langer bekend dat ftalaten onder meer een hormoonverstorend effect kunnen hebben, en daardoor bijvoorbeeld de vruchtbaarheid kunnen verminderen. Volgens dit onderzoek hebben ze ook de immuniteit veranderen en daardoor het risico op allergisch astma verhogen.

De onderzoekers onderzochten de urine van zwangere vrouwen op de aanwezigheid van ftalaten. Er bleek een verband te bestaan tussen de hoeveelheid ftalaten in de urine en de kans op een kind met allergisch astma. Vervolgens werd in een muismodel onderzocht welke genetische veranderingen kunnen ontstaan door ftalaten. Daaruit bleek dat bepaalde genen onder invloed van die ftalaten werden afgezet (DNA methylatie), waardoor bepaalde immuuncellen (T-helpercellen 2) die een rol spelen bij het ontstaan van allergieën te actief worden. Hetzelfde mechanisme werd gezien bij de kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap waren blootgesteld aan hoge dosissen ftalaten.

Laatst bijgewerkt: juli 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram