Allergie beschermt mogelijk tegen kanker

nieuws Nieuw onderzoek in het British Medical Journal wijst erop dat contactallergieën de kans op bepaalde vormen van kanker mogelijk verkleinen. De onderzoekers bestudeerden 17.000 Deense volwassenen. Ongeveer één derde van de proefpersonen had last van een contactallergie, zoals nikkelallergie. Mensen met contactallergieën bleken een veel kleinere kans op borstkanker en niet-melanoom huidkanker te hebben. Vrouwen met contactallergieën bleken ook een kleinere kans te hebben op hersentumoren. Wel ontwikkelden de mensen met contactallergieën vaker blaaskanker.

Eerder onderzoek toonde reeds aan dat mannen met eczeem minder risico lopen op het ontwikkelen van longkanker. Mannen met astma hebben minder kans op maagkanker.
Waarschijnlijk hebben contactallergieën invloed op kanker doordat het immuunsysteem van mensen met allergieën anders werkt. Hun immuunsysteem is wat gevoeliger en wordt waarschijnlijk sneller geactiveerd wanneer kanker de kop op dreigt te steken.


Laatst bijgewerkt: februari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram