Voor jou gelezen op De Standaard

Een op de drie huisartsen drinkt te veel

Laatst bijgewerkt: februari 2020

nieuws Een op de drie Vlaamse huisartsen is een risicodrinker. Maar slechts weinig huisartsen zijn geneigd hulp te zoeken bij verslavingsproblemen. Dat blijkt uit een enquête bij ruim zeshonderd huisartsen, uitgevoerd door Freya Saeys, Vlaams Parlementslid van Open VLD en zelf huisarts. De resultaten staan te lezen in het wetenschapsmagazine Eos.

Saeys heeft voor haar afstudeerscriptie 626 huisartsen bevraagd over hun gebruik van alcohol, drugs, medicijnen en rookwaren. Uit de enquête blijkt dat zowat alle ondervraagden (95 procent) alcohol drinken. Dat is meer dan het gebruik in de algemene bevolking (70 procent).

‘De alcoholverslaafde anesthesiste die medische fouten maakte die fataal afliepen tijdens een bevalling in Frankrijk, is geen alleenstaand geval. Niet alle artsen zijn uiteraard verslaafd, maar een op drie Vlaamse huisartsen toont wel degelijk een risicogedrag inzake alcoholconsumptie’, dat schrijft Freya Saeys in haar studie.

‘Binge drinking’

Volgens de studie die Saeys uitvoerde, drinken mannelijke huisartsen vaker dan hun vrouwelijke collega’s. ‘Een op de zeven huisartsen drinkt dagelijks en een op de acht doet aan ‘binge drinking’: ze slaan maandelijks op één avond vijf glazen of meer achterover’, zegt Saeys. Uit haar studie blijkt dat een op de drie huisartsen een risicodrinker is. Hun alcoholgebruik kan hun gezondheid in gevaar brengen. Risicodrinkers onder huisartsen zijn volgens de studie van Saeys voornamelijk rokende, hardwerkende mannelijke huisartsen die meer dan zestig uur per week werken.

Geen voorbeeldige patiënten

Hoewel de gevaren van alcoholgebruik hen bekend zijn, staan de Vlaamse huisartsen er tolerant tegenover. Slechts 28 procent is bijvoorbeeld voorstander van nultolerantie in het verkeer.

‘Huisartsen menen ook dat ze immuun zijn voor problemen. Vaak hebben ze zelf geen huisarts, en twee op de drie geven toe dat ze het moeilijk zouden vinden om professionele hulp te zoeken bij een psychisch probleem, zoals een verslaving. Artsen zijn geen voorbeeldige patiënten. Finaal komen ze in een neerwaartse spiraal terecht, van gebruik over misbruik tot verslaving’, schrijft Saeys in Eos.

Roken

In de enquête die werd uitgevoerd in het kader van haar onderzoek werd ook gepeild naar het rookgedrag, het drug- en medicijnengebruik van huisartsen. In vergelijking met de algemene bevolking zijn er slechts weinig huisartsen die roken. Het gaat om ongeveer zeven procent. Huisartsen die in een solopraktijk werken roken volgens deze studie het vaakst. Een opmerkelijk gegeven dat uit dit onderzoek naar voren komt, is het feit dat de jonge generatie huisartsen roken ‘not done’ vindt.

Vrouwelijke huisartsen gebruiken vaker pillen

Een op de zeven bevraagde huisartsen gebruikte volgens de enquête het voorbije jaar slaapmiddelen, een op de twintig nam kalmeermiddelen en een op de vijfentwintig antidepressiva. Vrouwelijke huisartsen gebruiken volgens het onderzoek iets vaker pillen dan mannen.

De resultaten van de studie van Saeys staan niet alleen in Eos, ze worden deze maand ook gepubliceerd in het vakblad British Journal of General Practice.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20141021_01333223


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram