Wanneer heb je te veel gedronken?

nieuws Volgens de wet ben je strafbaar wanneer je een voertuig bestuurt
terwijl minstens 0,5 promille alcohol in je bloed zit. Dat komt overeen met een alcoholgehalte van 0,22 milligram per liter uitgeademde lucht.
Wanneer je een voertuig bestuurt, kunnen ze je op gelijk welk moment vragen om een ademtest af te leggen. Zo’n test gebeurt met een ademtesttoestel en mag je niet weigeren. Wel mag je 15 minuten uitstel vragen. Is de test positief en zit je dus blijkbaar boven de limiet, dan moet dat resultaat worden bevestigd door middel van een ademanalyse.

Wie twijfelt aan de betrouwbaarheid van de uitslag, kan nog altijd een bloedproef als tegenbewijs vragen, op voorwaarde dat de ademanalyse een alcoholgehalte van minstens 0,35 mg/l in je adem aangeeft (0,8 promille in je bloed).
De politiediensten kunnen je ook vragen om een ademtest af te leggen wanneer je aanstalten maakt om een voertuig te besturen.

Als je betrapt wordt op rijden onder invloed, riskeer je een onmiddellijke inning of minnelijke schikking van minstens €137,50. Ook krijg je een tijdelijk rijverbod van minstens drie uur. Hoe meer je gedronken hebt, hoe meer je moet betalen en hoe langer het tijdelijk rijverbod. Wordt je dossier doorverwezen naar de rechtbank, dan riskeer je zwaardere straffen.

Hoeveel glazen mag je drinken voor je in overtreding bent?

Het aantal glazen dat je kan drinken voor je 0,5 promille in je bloed hebt, verschilt van persoon tot persoon. Het hangt onder meer af van je gewicht, de snelheid waarmee je drinkt,
het soort drank, of je al dan niet hebt gegeten...

Gemiddeld zorgt één consumptie bij een man van 75 kg voor een alcoholgehalte van ongeveer 0,2 promille. Naargelang van de omstandigheden kan dat echter meer zijn. Een vrouw heeft sneller een hoger bloedalcoholgehalte, omdat zij doorgaans lichter van gewicht is, maar ook omdat zij een kleinere hoeveelheid dehydrogenase, een enzyme dat de alcohol afbreekt, heeft.

Met volgende formule kan je uitrekenen wat je bloedalcoholgehalte (BAG) is.
Let wel: deze formule houdt geen rekening met individuele verschillen. Wat uiteindelijk telt is de ademtest die afgenomen wordt door de politie...

De formule is als volgt:
BAG = a x 10/ g x r - (u - 0.5) x (g x 0.002)

Hierbij is:
a = aantal glazen
g = lichaamsgewicht
r = een maat voor lichaamsvocht bij mannen 0,7 en bij vrouwen 0,5
u = het aantal uren vanaf het eerste glas.

Stel je bent man en weegt 70 kilo en je hebt op een avondje uit 10 glazen gedronken.
Je eerste glas dronk je om 23.00 uur in de avond.
We gaan er verder vanuit dat je om 9.00 in de ochtend wilt weten hoe hoog je alcoholpromillage is.
Dat is dus 10 uur na je eerste glas.

Om 9.00 uur is je BAG: 10 x 10/ 70 x 0,7 - (10 - 0,5) x (70 x 0,002) = 0,71 ‰
Dit is hoger dan wat is toegestaan om aan het verkeer deel te nemen, namelijk 0,5 ‰. Je mag dus in de ochtend nog niet rijden.

Met de formule kun je ook uitrekenen hoe lang het duurt voordat het promillage onder de 0,5 komt: Dat is pas 12 uur na je eerste glas. Na 12 uur zit je op een promillage van 0,4.

Meer info
www.jellinek.nl www.alcoholinfo.nl


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram