Hoeveel mag u drinken als u rijdt?

nieuws Bijna 20 procent van de Belgen denkt dat u ook met een glas op zonder problemen kan rijden. In geen ander Europees land ligt dat percentage zo hoog.

Volgens de wet bent u strafbaar wanneer u een voertuig bestuurt terwijl minstens 0,5 promille alcohol in uw bloed zit. Dat komt overeen met een alcoholgehalte van 0,22 milligram per liter uitgeademde lucht.
Zelfs met een alcoholgehalte van 0,5‰ loop je 2,5 keer zoveel kans op een dodelijk ongeval (met 0,8‰ is dit 4,5 keer zoveel, met 1,5‰ 16 keer zoveel!)

Hoeveel glazen?
Het aantal glazen dat u kunt drinken voor u 0,5 promille in uw bloed hebt, verschilt van persoon tot persoon. Het hangt onder meer af van uw gewicht, de snelheid waarmee u drinkt, het soort drank, of u al dan niet hebt gegeten...
Gemiddeld zorgt één consumptie bij een man van 75 kg voor een alcoholgehalte van ongeveer 0,2 promille. Naargelang van de omstandigheden kan dat echter meer zijn.

Alcoholcalculator
De alcoholcalculator kan u helpen bij het inschatten van het alcoholgehalte in uw bloed na het drinken van alcohol.

• De alcoholcalculator is berekend op standaardglazen zoals bijvoorbeeld een glas pils bier, en dus niet voor dranken met een hoger alcoholgehalte.
• De alcoholcalculator kan niet zonder meer toegepast worden op jongeren. Jongeren zijn immers meer en sneller onder invloed van een bepaalde hoeveelheid alcohol, dan volwassenen.
• De alcoholcalculator geeft enkel een schatting. Met sommige factoren wordt geen rekening gehouden, zoals: individuele verschillen op gebied van stofwisseling en leverwerking, medicatiegebruik, hoeveelheid voedsel in de maag, enz.
Bij een politiecontrole zal de ademtest, of desgevallend de bloedproef, doorslaggevend zijn.
www.alcoholhulp.be/alcoholcalculator

Kunt u de afbraak van alcohol versnellen?
De alcohol in uw bloed wordt afgebroken aan een tempo van ongeveer 0,15 promille per uur. De afbraak gaat dus trager dan de opname (tenzij u er meer dan een uur over doet om een pintje leeg te drinken...). Allerlei lapmiddelen zoals sterke koffie, limonade, suikerwater, wonderdrankjes of mirakelpillen helpen daarbij niet.

Wanneer kan de politie controleren?
Wanneer u een voertuig bestuurt of aanstalten maakt om een voertuig te besturen – en dat geldt niet alleen voor een auto, maar ook voor een moto, een brommer én een fiets – kan de politie u vragen om een ademtest af te leggen. Zo’n test gebeurt met een ademtesttoestel en mag u niet weigeren. Wel mag u 15 minuten uitstel vragen. Dat heeft enkel zin als u het kwartier ervoor nog gedronken hebt, en dus mogelijk nog mondalcohol blaast.

Sterker, het kan zelfs in uw nadeel werken. Want misschien is nog niet alle alcohol opgenomen in uw bloed. Weigert u de test, dan wordt u als positief beschouwd. En u krijgt meteen een rijverbod van zes uur.

Is de test positief dan moet dat resultaat worden bevestigd door middel van een ademanalyse.
Wie twijfelt aan de betrouwbaarheid van de uitslag, kan altijd een bloedproef als tegenbewijs vragen, op voorwaarde dat de ademanalyse een alcoholgehalte van minstens 0,35 mg/l in uw adem aangeeft (0,8 promille in het bloed).

Als u betrapt wordt op rijden onder invloed, riskeert u een boete.
De politie kan onmiddellijk 150 euro innen of kan voor hetzelfde bedrag een minnelijke schikking treffen. Men krijgt een rijverbod van minimum drie uur. De rechter kan een boete uitspreken tot 2.750 euro en het recht tot sturen ontzeggen.

Vanaf 0,8 promille worden de straffen zwaarder. Bij een minnelijke schikking betaalt men 400 tot 550 euro (afhankelijk van het precieze alcoholgehalte in je bloed). Het recht tot sturen wordt minimum zes uur ontnomen en het rijbewijs kan onmiddellijk ingetrokken worden, bijvoorbeeld als het rijgedrag gevaarlijk is voor de verkeersveiligheid. De rechter kan boetes van 1.200 tot 12.000 euro uitspreken.

Bij herhaalde overtredingen worden de boetes nog zwaarder.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram