Cannabis gevaarlijk, maar veel minder dan alcohol

nieuws Wie achter het stuur plaatsneemt na cannabis gerookt te hebben, loopt bijna twee (1,8) maal zoveel kans een dodelijk ongeval te veroorzaken als iemand die nuchter is. Na alcoholgebruik is die kans veel groter (8,5), zo blijkt uit de resultaten van een Frans onderzoek.

Ongeveer 2,4 procent (170 sterfgevallen)van de dodelijke verkeersongevallen in Frankrijk is rechtstreeks aan cannabisgebruik te wijten. Bij alcohol gaat het om 28,5 procent (1.940 sterfgevallen).
Zelfs alcoholgebruik onder de grens van 0,5 g/l, waarboven het in Frankrijk verboden is een voertuig te besturen, leidt vaker tot een dodelijk ongeval dan cannabisgebruik.

Daar staat tegenover dat bij mannen van onder de 25 jaar, cannabis in het verkeer vaker dodelijk is dan alcohol.

Volgens het onderzoek, dat in opdracht van de Franse overheid is uitgevoerd, wordt 3 procent van de weggebruikers positief getest op cannabisgebruik. Dat is eenzelfde percentage als voor alcoholgebruik.

Het onderzoek is gebaseerd op de toxicologische analyses van weggebruikers die tussen 1 oktober 2001 en 30 september 2003 in Frankrijk bij een dodelijk ongeval betrokken waren. Het gaat om 17.000 dossiers, waarvan 10.700 bruikbaar waren.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram