Bingedrinken minderjarigen veel groter probleem dan gedacht

123-vr-alcoh-party-drink-170_12.jpg

nieuws Elk jaar worden zowat 1000 jongeren tussen twaalf en zeventien jaar in het ziekenhuis opgenomen met een alcoholintoxicatie ten gevolge van bingedrinken of comazuipen. Dat blijkt uit een studie van het InterMutualistisch Agentschap (IMA) die recent werd voorgesteld op een congres over bingedrinken.

Volgens de definitie van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid is er sprake van bingedrinken bij zes glazen alcohol of meer tijdens eenzelfde gelegenheid en dit minstens één keer per week. De Vereniging voor Alchohol- en Drugsverslaving (VAD) spreekt van bingedrinken bij minstens zes standaardglazen alcohol binnen de twee uur voor mannen, en minstens vier standaardglazen alcohol in dezelfde tijdspanne voor vrouwen.

Het IMA onderzocht de facturatiegegevens van de drie grootste ziekenfondsen voor de periode 2008 tot 2012. Daaruit werden jongeren van 12 tot 17 jaar geselecteerd voor wie onderzoek terugbetaald werd om de alcoholconcentratie in het bloed te meten. Jaarlijks worden ca. 2700 bloedafnames gedaan bij 12- tot 17-jarigen om de concentratie alcohol in het bloed te meten, of 32 per 10.000. Bij de 18- tot 29-jarigen registreerde IMA in 2012 9.835 bloedafnames, of 67,2 per 10.000, met een piek tussen 18 en 20 jaar. In de groep van 12 tot 17 jaar zou het in ongeveer de helft van de gevallen, 983 gevallen, gaan om echt bingedrinken.

Mogelijke gevolgen van binge drinken zijn:

Op korte termijn:
• Schade aan organen zoals slokdarm en maag
• Vergrote kans op kortstondige geheugenproblemen en een black-out;
• Verminderde concentratie en achteruitgang cognitieve functies;
• Veranderingen in emotioneel en sociaal functioneren;
• Stijging van de bloeddruk;
• Alcoholvergiftiging.

Op langere termijn:
• Vergrote kans hartinfarct;
• Overgewicht en verhoogde bloeddruk.

Laatst bijgewerkt: maart 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram