Alcohol tijdens tienerjaren verhoogt kans op borstkanker

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Tienermeisjes die in de periode tussen hun eerste maandstonde en hun eerste zwangerschap geregeld alcohol drinken, hebben tot een derde meer kans om op latere leeftijd een goedaardige borstaandoening (BBA) en borstkanker te krijgen.

Vrouwen met BBA hebben een grotere kans op borstkanker. Hoe meer alcohol ze dronken, hoe groter de kans op borstkanker. Dat was al bekend maar wordt nu bevestigd door een grootschalig onderzoek van het Amerikaanse National Cancer Institute De wetenschappers analyseerden gegevens van meer dan 90.000 vrouwen tussen 25 en 44 jaar oud die gedurende 20 jaar werden opgevolgd. In die periode kregen 970 vrouwen BBD en 1609 borstkanker.

Alcoholgebruik tussen de eerste maandstonde en de eerste zwangerschap leidde tot een toename van het risico op borstkanker met 11% voor elke 10g alcohol per dag en op BDD met 16%. Drinken na de eerste zwangerschap had een gelijkaardig effect op borstkanker maar niet op BDD. Uit de analyses bleek dat vrouwen die in hun tienerjaren 6 tot 7 drankjes per week hadden gedronken, 5,5 meer kans hebben op BBA dan vrouwen die tijdens hun tienerjaren minder dan 1 alcoholhoudende consumptie per week dronken. Bij consumptie van 3 tot 5 drankjes per week was het risico 3 keer zo groot en bij 1 tot 2 drankjes per week was het risico 1,6 keer zo groot.

De wetenschappers besluiten dat het borstweefsel van tienermeisjes dat volop in ontwikkeling is extra gevoelig is voor stoffen zoals alcohol.

Volgens de onderzoekers zouden elk jaar ruim 11.600 gevallen van borstkanker kunnen vermeden worden als meisjes geen alcohol drinken voor hun eerste zwangerschap.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram