Alcohol maakt vrouwen minder vruchtbaar

nieuws Zelfs kleine hoeveelheden alcohol beïnvloeden de vruchtbaarheid van vrouwen, zo blijkt uit een Deens onderzoek (gepubliceerd in het British Medical Journal). De alcoholconsumptie van de mannelijke partners bleek geen invloed te hebben op de kans op zwangerschap. Er bestond geen verschil tussen type alcohol (bier, wijn, sterke drank).
De onderzoekers bestudeerden 430 koppels tussen 20 en 35 jaar die voor de eerste keer zwanger wilden worden. Na 6 cyclussen waren 64% van de vrouwen die minder dan 5 alcoholische dranken per week innamen zwanger, tegenover slechts 55% van de vrouwen die meer dan 5 drankjes consumeerden. Mogelijke verklaringen voor de verminderde vruchtbaarheid ten gevolge van alcohol zijn dat alcohol de steroïdale hormoonconcentraties verlaagt, de ovulatie afremt en het transport van zaadcellen verstoort.
De auteurs van de studie besluiten dat vrouwen die zwanger willen worden er best aan doen om volledig te stoppen met alcohol.


Laatst bijgewerkt: maart 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram