VAD roept op om voorzichtig om te gaan met alcohol tijdens quarantaine

123m-dranken-witte-wijn-alcohol-6-2.jpg

nieuws Aangezien de cafés en restaurants al wekenlang dicht zijn, schenken we onszelf een glaasje in. Maar drinken tussen vier muren houdt meer risico’s in, zo meldt de VAD in een persbericht. En ook de Wereldgezondheidsorganisatie roept op om verstandig om te gaan met alcohol.

Er is minder sociale controle, en velen hebben de neiging om de glazen ietsje voller te schenken. Sommige mensen drinken misschien zelfs een glaasje om stress, angst, eenzaamheid of verveling te verdrijven. Laat dat nu net het gevaar zijn. Mensen met emotionele, financiële of relationele problemen worden op die manier sneller ‘over de rand’ geduwd. Daarnaast hebben mensen die vaak alcohol drinken een verminderde weerstand, waardoor zij gevoeliger zijn voor het coronavirus. Bovendien maakt alcohol de mensen losser, waardoor het moeilijker wordt om de maatregelen omtrent corona op te volgen.

Alcoholpromoties

Nu overheden, bedrijven en burgers alles in het werk stellen om de impact van de coronacrisis te beperken, is het dus niet meer dan logisch om ook oog te hebben voor de risico’s van alcoholgebruik. Desondanks duiken in deze tijden onverminderd alcoholpromoties op. Ze staan in de supermarkt liefst meteen aan de ingang al uitgestald. En uiteraard kan je alcoholische dranken nu ook online bestellen, inclusief discrete en gratis thuislevering.  

“Dat is betreurenswaardig” vertelt Katleen Peleman, directeur van VAD. “We weten uit onderzoek dat een verantwoordelijk prijs- en reclamebeleid het aankoop- en drinkgedrag sterk kan sturen. Nu mensen zoveel inspanningen leverden in de strijd tegen corona, is het tegenstrijdig om hen in verleiding te brengen om éxtra alcohol te kopen. Alcohol draagt een hoge maatschappelijke kost met zich mee”, klinkt het nog bij VAD, die aan de producenten en de verkopers vraagt om de promoties te beperken.

Lees ook: Emotionele verbondenheid: wat doe je als je niet onder één dak woont?

Bronnen:
www.druglijn.be
www.euro.who.int
www.vad.be

Lees ook: Heb jij een alcoholprobleem? Doe hier de test

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram