Hoe schadelijk is alcohol voor het puberbrein?

123-tieners-alcoh-roken-feest-05-17.jpg

nieuws Ruim 43 procent van de jongeren van veertien jaar heeft wel eens alcohol gedronken. Het puberbrein is nog volop in ontwikkeling en de gevolgen van matige alcoholconsumptie zijn nog onbekend.

Vier Nederlandse universiteiten onderzoeken momenteel in opdracht van de Hersenstichting de risico's van alcohol voor het jonge brein. De vier instellingen analyseren eigen data, afkomstig van bestaande hersenscans van ongeveer 1400 jongeren. Het onderzoek volgt de jongeren over een langere periode, waarbij twee momenten met elkaar worden vergeleken: het moment dat de jongeren nooit alcohol hebben gedronken en het moment waarop ze dat wel hebben gedaan. Zo worden de gevolgen van alcoholgebruik in kaart gebracht. Ook wordt onderzocht of alcoholgebruik effect heeft op de cognitieve vaardigheden van pubers.

Dr. Sabine Peters van de Universiteit Leiden: ‘We denken dat het puberbrein gevoeliger is voor alcohol dan volwassenen, juist omdat de hersenen nog zoveel ontwikkelen. Zo zijn de verbindingen tussen hersencellen nog niet zo robuust als bij volwassenen, en daarom waarschijnlijk makkelijker kapot te maken.’

Laatst bijgewerkt: mei 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram