Alcoholverslaving bekampen met andere drug?

123-psy-alcohol-drinken-9-28.jpg

nieuws Kan je alcoholverslaving bestrijden met een andere drug? Het klinkt misschien bizar, maar Britse onderzoekers denken van wel. Een kleine studie suggereert dat MDMA, de werkzame stof van partydrug XTC (ecstasy), mensen kan helpen om hun alcoholmisbruik een halt toe te roepen. Uiteraard moet het gebruik van MDMA dan wel uitsluitend plaatsvinden in een medisch gecontroleerde omgeving.

Op zich is het inzetten van hallucinerende middelen tegen psychiatrische problematieken, zoals verslaving en depressie, niet nieuw. In de jaren 50 en 60 werd dit medische potentieel van harddrugs volop bestudeerd. Maar toen kwam het wereldwijde psychedelicaverbod en viel het onderzoek grotendeels stil.

De laatste jaren lanceren wetenschappers over de hele wereld echter terug projecten in dit onderzoeksveld. Zo is er veel interesse voor de mogelijke voordelen van MDMA (methyleendioxymethamfetamine), een chemische stof die populair is als partydrug. Ze wordt meestal gebruikt in pilvorm (XTC), maar komt ook voor in poeders en kristalvorm. MDMA zou onder meer nuttig zijn in de behandeling van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Een nieuwe studie uit het Verenigd Koninkrijk wijst nu ook op het potentieel voor het bestrijden van alcoholisme.
Psychotherapeutische behandeling met MDMA
Voor het Britse onderzoek kregen 14 mensen met alcoholproblemen gedurende acht weken een psychotherapeutische behandeling tijdens 10 sessies. Bij twee van die sessies kregen de proefpersonen ook kleine doses MDMA toegediend. Na de behandeling werden ze gedurende negen maanden opgevolgd.

De resultaten van de experimentele methode waren bijzonder positief. Negen maanden na de behandeling dronk acht op de tien deelnemers minder dan 14 eenheden alcohol per week, terwijl het gemiddelde alcoholgebruik van de proefpersonen voor de therapie 130 eenheden bedroeg. Waarschijnlijk hielp MDMA mensen om angsten uit te schakelen en negatieve denkpatronen los te laten, zodat ze met de hulp van de psychotherapeuten oplossingen konden vinden voor hun psychologische problemen.

Een parallelle studie met klassieke behandelingsmethodes leverde compleet tegengestelde resultaten op. Bij dat onderzoek dronk meer dan 7 op de 10 deelnemers na negen maanden méér dan 14 eenheden alcohol per week. Dit sluit aan bij de huidige problematiek waarbij mensen met alcoholproblemen na een behandeling heel vaak hervallen.
Geen ‘Droevige Dinsdagen’
De onconventionele therapie zorgde niet voor bijwerkingen, ook niet de negatieve stemmingswisselingen waar recreatieve gebruikers vaak over klagen. Bij recreatief gebruik komt het dikwijls voor dat mensen na twee of drie dagen last krijgen van een soort kater die gepaard gaat met depressieve gevoelens. Die kater wordt soms ‘Terrible Tuesdays’ genoemd, wat je kan vertalen als ‘Droevige Dinsdagen’. Volgens de Britse onderzoekers is die kater waarschijnlijk te wijten aan het gebruik van meerdere soorten drugs en andere gerelateerde factoren.

Het kan uiteraard niet genoeg benadrukt worden dat het gebruik van MDMA tegen alcoholmisbruik enkel kan helpen onder strikte medische begeleiding in een duidelijk afgebakend therapeutisch programma. De resultaten van deze inleidende studie moeten ook nog bevestigd worden door grootschalig onderzoek. De Britse wetenschappers zijn alvast bezig met de voorbereiding van zo’n uitgebreidere studie. 

Bronnen:
https://businessam.be
https://newatlas.com
https://www.healtheuropa.eu
https://awaknlifesciences.com
https://interestingengineering.com
https://www.standaard.be
https://journals.sagepub.com


auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram