Seropositieve personen moeten altijd een condoom gebruiken

nieuws Volgens Belgische aidsexperts moeten seropositieve personen altijd condooms moeten gebruiken, ook in een vaste relatie. Daarmee gaan ze in tegen het advies van de Zwitserse federale aidscommissie die stelde dat hiv-patiënten of seropositieven, bij seksueel contact het virus niet meer overdragen als ze aan drie voorwaarden voldoen: ze moeten hun behandeling stipt opvolgen, het virus in het bloed moet al minstens zes maanden onmeetbaar laag zijn, en de hiv-patiënt moet vrij zijn van andere seksueel overdraagbare aandoeningen. Onder die voorwaarden, zeggen de Zwitsers, kan gevrijd worden zonder condoom in een vaste relatie en wanneer de seronegatieve partner daarmee akkoord gaat.

Belgische aidsexperts zijn het daar echter niet mee eens. Er kan alleen worden besloten dat het risico op overdracht onder de genoemde voorwaarden verminderd is. Er is geen enkel bewijs dat er geen risico is, ook al wordt aan al die voorwaarden voldaan. In de tweede plaats is het voor koppels waarvan één van de partners drager is van het hiv-virus, moeilijk om in te schatten of aan alle voorwaarden voldaan is. Mensen kunnen bijvoorbeeld een soa hebben zonder dat er symptomen zijn. Dus moeten seropositieve personen bij elke seksueel contact condooms blijven gebruiken. De hoeveelheid virus in het bloed is overigens niet altijd gelijk met het virus in genitaal vocht: door kleine infecties, zoals een verkoudheid, of door vaccinaties kan het aantal hiv-virussen in sperma en vaginaal slijm ongemerkt en onverwacht stijgen.


Laatst bijgewerkt: maart 2008

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram