Studenten slaan ontbijt te vaak over

123-vr-moe-ontbijt-melk-170_08.jpg

nieuws Drie op de tien studenten ontbijten niet elke dag, 5 procent doet het zelfs nooit. Wie wel ontbijt, doet dat niet altijd even gezond. Dat blijkt uit een bevraging van CM bij 1 732 Vlaamse studenten. Nochtans is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag, broodnodig om krachten op te doen. Daarom start CM met een nieuwe Kok op kot-actie.
Wanneer je ’s morgens wakker wordt, is het tien tot twaalf uur geleden dat je nog iets gegeten hebt. Hoog tijd dus om energie op te nemen. Bijna acht op de tien studenten geven aan dat ze een dagelijks ontbijt belangrijk vinden, toch slaan drie op de tien al eens een ontbijt over.

Uit de bevraging blijkt dat vooral mannelijke studenten het laten afweten. Slechts 65 procent begint elke dag van de week met een maaltijd, 7 procent ontbijt nooit. Bij vrouwelijke studenten is dat respectievelijk 73 procent en 4 procent.
Opvallend is de positieve invloed van thuis. In het weekend ontbijten 78 procent van de ondervraagden zonder fout, in de week is dat 70 procent. Bijna acht op de tien studenten die thuis wonen, beginnen elke dag met een maaltijd. Bij kotstudenten doen maar een goede zes op de tien dat.

Samenstelling van het ontbijt
Aan excuses om ’s morgens niet te eten geen gebrek: geen tijd, geen honger, te lang geslapen. Gevolg is echter dat veel jongeren in de voormiddag al honger krijgen en grijpen naar een tussendoortje. Vaak is dat fruit (32 procent), maar even vaak een minder gezonde koek (33 procent).
Ook de samenstelling van het ontbijt is niet altijd optimaal. Zo geeft een kwart van de ondervraagden aan zelden of nooit volkorenbrood of bruin brood te eten. 20 procent laat zuivelproducten staan en maar liefst 41 procent eet zelden of nooit fruit bij het ontbijt.

Laatst bijgewerkt: november 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram