Opnieuw waarschuwing tegen gebruik energiedranken

nieuws Recent waarschuwde de Belgische Hoge Gezondheidsraad tegen de zg. energiedranken. Eén van de gesignaleerde problemen is de combinatie van energiedranken met alcoholhoudende dranken, waardoor ze niet meer voelen dat ze dronken zijn en meer risico’s nemen, zoals dronken rijden.
Dat wordt bevestigd door nieuw onderzoek aan de universiteit van Florida (Addictive Behaviors, 2010, pp 325-330). De onderzoekers ondervroegen 800 studenten na een avondje uit. 15% had alcohol en energiedrankjes gedronken, 85% had alleen alcohol gedronken. Bij diegenen die beide dranken hadden gedronken, bleek de kans dat ze te veel alcohol hadden gedronken (met een gemiddelde van 1 promille), drie keer hoger te liggen dan bij diegenen die alleen alcohol hadden gedronken. De kans dat ze nog met de auto reden lag 4 keer hoger dan in de groep die alleen alcohol had gedronken.
Volgens de onderzoekers bewijzen deze cijfers dat coffeïne-houdende energiedrankjes de neiging hebben om meer alcohol te drinken en de gevolgen van hun alcoholgebruik te onderschatten.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram