Wat kunt u doen tegen zwangerschapsacne?

123-h-acne-zwang-vrouw-01-19.jpg

nieuws

Onder invloed van hormonen maakt uw huid tijdens de zwangerschap meer talg aan. Sommige vrouwen krijgen hierdoor een mooie glans op de huid (‘zwangerschapsgloed’). Andere vrouwen kunnen last krijgen van puistjes (acne) doordat de talg zich ophoopt onder de huid, waardoor ontstekingen ontstaan. Vooral vrouwen die gevoelig zijn voor hormonale veranderingen kunnen met puistjes geconfronteerd worden. Maar het kan ook optreden bij vrouwen die nog nooit acne hebben gehad. 
De acne kan al vroeg in de zwangerschap ontstaan en kan zeer uitgebreid zijn, zowel in het gelaat als op de schouders, rug en borst. Naar het einde van de zwangerschap vermindert de acne en hij verdwijnt meestal weer na de bevalling, al kan dat wel enkele weken tot maanden duren.

Behandeling

De behandelmogelijkheden van acne tijdens de zwangerschap zijn beperkt. Raadpleeg het best uw huisarts, en gebruik zeker geen acnegeneesmiddelen zonder vooraf met uw huisarts te overleggen.
  • Reinig uw huid elke avond en ochtend met water en een zeepvrij reinigingsproduct.
  • Gebruik alleen milde verzorgingsproducten, uw huid is namelijk veel gevoeliger tijdens de zwangerschap. Wilt u make-up gebruiken om de puistjes wat te bedekken, gebruik dan vetvrije make-up.
  • Scrubben of schuren wordt om dezelfde reden afgeraden. 
  • Vermijd om aan de puistjes te krabben, dat kan kleine littekens veroorzaken.
  • De meeste middelen tegen acne, zoals vitamine A-zuur (isotretoïne) en bepaalde antibiotica, mogen niet tijdens de zwangerschap worden gebruikt. Ze kunnen ernstige bijwerkingen veroorzaken.

Lees ook: Wat kan je doen tegen acne?

Meer info
www.huidfonds.nl/huidveranderingen-tijdens-de-zwangerschap
www.bcfi.be/nl/chapters/16


Laatst bijgewerkt: januari 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram