Hoe voorkom je maskne?

123-h-mondmasker-close-06-211.jpg

nieuws

Mensen met een gevoelige huid die dag in dag uit gedurende lange tijd een mondmasker dragen, krijgen vaak last van irritatie of puistjes op de kin, rond de neus en ter hoogte van de jukbeenderen. Dat komt doordat onze adem een vochtige en warme omgeving creëert onder het mondmasker, waardoor we beginnen te zweten. Dat heeft als gevolg dat het masker aan ons gezicht gaat kleven en wrijven, en tegelijk houdt het de bacteriën en huidtalg vast. De ideale biotoop dus voor het ontwikkelen van huiduitslag.    
Een aantal tips om maskne te voorkomen.

1. Een gereinigde huid
Het start bij de basis: een zuivere en verzorgde huid. Het is zeer belangrijk om je huid te reinigen zowel voor het opzetten van je mondmasker als na het afnemen ervan. Bij voorkeur met lauw water en een mild reinigingsproduct dat niet geparfumeerd is. 

2. Een gehydrateerde huid
Door de wrijving kan het vochtige, warme mondmasker je huid uitdrogen en brozer maken. Daarom is het een must om je gezichtshuid goed te hydrateren. Dat doe je best na het afzetten van het mondmasker of minstens een uur voordat je het opzet. Een hydraterende crème kan de hoornlaag van je huid namelijk zachter maken waardoor hij meer ‘doorlatend’ wordt, wat het risico op irritatie of allergie nog vergroot. 
Als je sowieso al last hebt van een droge huid of van acne kan je beter wasbare stoffen mondmaskers dragen. Ze schuren minder over de huid en ze zijn ook zachter. 

3. Geen make-up
Het is geen goed idee om make-up aan te brengen op de gezichtszone die bedekt wordt door je mondmasker. Het kan ervoor zorgen dat je poriën gaan verstoppen en dan ontstaan er puistjes, vlekjes of rode bultjes.  

4. Cleane en droge mondmaskers
Niet alleen je huid moet schoon blijven, dat geldt ook voor je mondmasker. Vervang het elke dag door een nieuw exemplaar. Gebruik je stoffen maskers, was ze dan op 60 °C en laat ze volledig drogen voor je ze opnieuw gebruikt.  
Gebruik je wegwerpmaskers, gooi ze dan meteen weg na het dragen. 
Vervang je mondmasker ook telkens wanneer het vochtig (door je ademhaling), nat of vuil geworden is. 

5. Propere handen 
Was je handen of ontsmet ze met een desinfecterende gel vooraleer je het mondmasker opzet of afneemt. 
Maak er een gewoonte van om je gezicht niet te vaak aan te raken want op je vingers kan er vuil zitten dat je poriën verstopt. Met de gekende gevolgen …. 

Heb je ondanks al deze maatregelen toch last van huidirritatie gebruik dan een vettige crème, zoals bijvoorbeeld vaseline, of een herstellende zalf om je huid weer clean en gezond te maken. 

Bronnen
gezondheidsnet.nl
Mondmaskers en huidproblemen (multipharma.be)
Bescherm je tegen 'maskne' | Prebes vzw


auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram