EHBO

Vreemde voorwerpen op vreemde plaatsen

Vreemde voorwerpen op vreemde plaatsen
dossier 24/09/2009

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Tijdens het spelen stoppen ze al eens een vreemd voorwerp (klein speelgoedje, kraaltje, …) in hun neus of oren of slikken ze het per ongeluk in. Wat je in deze gevallen zelf kan doen en wanneer je zeker naar de arts moet gaan, lees je hier.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Eerste hulp bij vergiftiging

dossier 23/04/2009

Een vergiftiging is vaak ernstig en kan op verschillende manieren ontstaan. Giftige producten kunnen ingeademd, ingeslikt of ingespoten worden, maar ook door contact met de huid of slijmvliezen kan een reactie ontstaan.

lees meer »

Verslikking bij een baby

dossier 9/04/2009

Verslikking bij baby’s (tot 1 jaar) is meteen ernstig. In de meeste gevallen treedt verslikking op tijdens het eten of door het inslikken van kleine voorwerpen (muntjes, speelgoed,...).

lees meer »

Verslikking bij een volwassene of kind

dossier 26/03/2009

Bij een ernstige verslikking is er een totale afsluiting van de ademhalingswegen door een voorwerp in de ademhalingswegen (bijv. een stukje eten). Dit is een levensbedreigende situatie.

lees meer »

Een flauwte

dossier 12/03/2009

Een flauwte (ook ‘syncope’ genoemd) is een kort en plots bewustzijnsverlies als gevolg van een tijdelijk zuurstoftekort in de hersenen. Dit zuurstoftekort ontstaat door een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen.

lees meer »

Reanimatie

dossier 26/02/2009

Zuurstof is levensnoodzakelijk. Via het bloed levert het lichaam zuurstof aan alle organen. Als het hart stopt met pompen, valt de bloedcirculatie in de hersenen stil. Hierdoor ontstaat in alle vitale organen een tekort aan zuurstof.

lees meer »

De toestand van een slachtoffer beoordelen

De toestand van een slachtoffer beoordelen
dossier 12/02/2009

Hoe beoordeel je de toestand van het slachtoffer ? Door middel van een snelle evaluatie van het bewustzijn en de ademhaling kan je vlot en effectief nagaan of een slachtoffer in levensgevaar is.

lees meer »

4 stappen bij eerste hulp

dossier 29/01/2009

Hoe verschillend eerste hulp situaties ook kunnen zijn, als hulpverlener zet je steeds dezelfde vier stappen. Ze helpen je om de situatie goed in te schatten en op een gepaste manier hulp te verlenen.

lees meer »

Campagne rond CO-vergiftiging

nieuws 1/01/2009

Een aantal verenigingen lanceren een campagne om het aantal CO-ongelukken terug te dringen. Doel is om het aantal slachtoffers van CO-vergiftiging te verminderen door een goede preventie en aangepaste eerste hulp.

lees meer »

AED redt mensenleven in Flanders Expo

nieuws 26/11/2007

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) van Rode Kruis-Vlaanderen heeft op 22 november een mensenleven kunnen redden op de Horecabeurs die momenteel werd gehouden in Flanders Expo.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram