Wat doen bij een elektrocutie?

nieuws Elektrocutie ontstaat wanneer het lichaam in contact komt met twee punten met een verschillende spanning. De elektriciteit gaat dan (in geval van laagspanning) door het lichaam en kiest daarbij de weg met de minste weerstand: zenuwen en bloedvaten.
Een klein beetje stroom voelen wij niet of nauwelijks. Maar hogere stromen kunnen leiden tot ademhalingsproblemen, verbranding en ernstige hartritmestoornissen, die tot de dood kunnen leiden.

• Raak het slachtoffer niet aan zolang het verbonden is met de stroombron, anders wordt u zelf slachtoffer.
• Schakel onmiddellijk de stroom uit. Haal de stekker uit het stopcontact of schakel de stroom uit in de meterkast.
• Als je de stroom niet kunt uitschakelen, probeer dan slachtoffer en stroombron van elkaar te verwijderen. Gebruik daarvoor een voorwerp dat geen elektriciteit geleidt (bv. een droge houten stok of een koord). Isoleer je zelf zo mogelijk van de grond: ga op een houten stoel staan, op een stapel kranten of een telefoonboek...).
• Verwittig de hulpdiensten als dit niet mogelijk is.
• Zodra het slachtoffer niet meer onder stroom staat, kan je eerste hulp verlenen, afhankelijk van de opgelopen letsels.

In geval van een ongeval met hoogspanning, kan u zelf weinig doen maar moet u de hulpdiensten alarmeren. Ga niet te dicht bij het slachtoffer want de directe omgeving kan zelfs onder stroom staan.


Laatst bijgewerkt: januari 2008

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram