AED redt mensenleven in Flanders Expo

nieuws Een Automatische Externe Defibrillator (AED) van Rode Kruis-Vlaanderen heeft op 22 november een mensenleven kunnen redden op de Horecabeurs die gehouden werd in Flanders Expo.

Omstreeks 18 uur krijgt de preventieve hulppost van Rode Kruis-Vlaanderen, die instaat voor de permanentie tijdens de Horecabeurs, een dringende oproep : één van de bezoekers van de vakbeurs is plots in elkaar gezakt.

Bij de onmiddellijke controle door het Rode Kruisteam blijkt dat het slachtoffer – een 63-jarige bezoeker uit het Nederlandse Tilburg – is geveld door een hartstilstand. Daarom starten Rode Kruismedewerkers meteen met een reanimatie bestaande uit hartmassages en beademingen.

Het team haalt ook de aanwezige Automatische Externe Defibrillator (AED) boven, een toestel dat de slaagkansen van de reanimatie verder verhoogt. En met succes : na de eerste toegediende schok komt het hart weer in werking. De AED analyseert vervolgens verder de toestand van het slachtoffer en meldt dat er geen verdere schokken hoeven toegediend te worden. Een mensenleven is gered…

Het slachtoffer wordt vervolgens weggebracht naar het Maria-Middelares Ziekenhuis, in stabiele toestand.

Uit dit voorval blijkt eens te meer het nut van de Automatische Externe Defibrillator op druk bezochte of centraal gelegen plaatsen. In combinatie met een snel aangevatte reanimatie kan het toestel vele mensenlevens redden. De AED analyseert volledig autonoom het slachtoffer, dient elektrische schokken toe indien dat nodig is en geeft tijdens de hele actie vocale instructies aan de hulpverleners.

Lees ook: Gebruik van automatische externe defibrillator (AED) bij hartstilstand redt levens


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram