Verslikking bij een volwassene of kind

In dit artikel
Verslikking bij een volwassene of kind

dossier Er bestaat een onderscheid tussen een lichte en een ernstige verslikking. De eerstehulpverlening verschilt naargelang het type.

Een lichte verslikking is doorgaans onschuldig, het slachtoffer heeft tijdelijk moeite met ademen.

Bij een ernstige verslikking is er een totale afsluiting van de ademhalingswegen door een voorwerp (bijv. een stukje eten). Men spreekt ook van een ademhalingsobstructie. Het slachtoffer kan helemaal niet meer ademen. Dit is een levensbedreigende situatie.

De meeste verslikkingen gebeuren tijdens het eten. Kinderen kunnen ook muntstukken of kleine speeltjes inslikken.

De eerste hulp voor verslikking bij een volwassene of kind (ouder dan 1 jaar) begint met de vraag: “Heb je je verslikt?”.

Als het slachtoffer nog kan antwoorden op deze vraag of hij kan nog ademen of hoesten, dan heeft hij een lichte verslikking.
• Het volstaat dan om het slachtoffer aan te moedigen om te blijven hoesten. Voor de rest hoef je niets te doen.
• Je blijft bij het slachtoffer tot hij terug normaal ademt.

Kan het slachtoffer niet meer antwoorden, hoesten of ademen, dan heeft hij een ernstige verslikking. Soms hoor je nog een piepende ademhaling of doet het slachtoffer tevergeefse pogingen om te hoesten.
• Bij een ernstige verslikking geeft je eerst 5 rugslagen met de hiel van je hand.
• Als slaan op de rug niet helpt, geef dan 5 buikstoten (ook Heimlich> genoemd).
• Is het probleem hiermee nog niet opgelost, geef dan afwisselend 5 rugslagen en 5 buikstoten.
• Evalueer na elke slag of de hinder verdwenen is.
• Als het slachtoffer het bewustzijn verliest, leg hem dan voorzichtig op de grond. Laat onmiddellijk de hulpdiensten alarmeren. Start met de reanimatie.

Rugslagen

help_03_02_002-180.jpg
1) Ga naast en een beetje achter het slachtoffer staan.

2) Ondersteun met een hand de borstkas en buig het slachtoffer goed naar voren. Zo zal het voorwerp als het losschiet naar buiten komen en niet dieper in de luchtweg terechtkomen.

3) Geef maximaal 5 stevige slagen tussen de schouderbladen van het slachtoffer. Doe dit met de hiel van je vrije hand. Elke slag moet bedoeld zijn om het voorwerp te verwijderen.

4) Controleer na elke slag of de luchtweg vrijgemaakt is. Als het voorwerp verwijderd is, is het niet nodig om de overige slagen te geven.

Buikstoten

help_03_02_003-180.jpg
1) Ga achter het slachtoffer staan en breng je beide armen rond de bovenstreek van de buik.

2) Buig het slachtoffer naar voren.

3) Maak een vuist en plaats die tussen de navel en de onderste punt van het borstbeen.

4) Neem de vuist met je andere hand vast. Trek je vuist krachtig naar jezelf en naar boven toe. Doe dit in een vloeiende beweging en maximaal 5 keer.

Buikstoten kunnen ernstige inwendige beschadigingen veroorzaken. Verwijs een slachtoffer dat buikstoten heeft gekregen altijd door naar een arts voor verder onderzoek.

Een slachtoffer dat blijft hoesten, last heeft met slikken of het gevoel heeft dat er iets in zijn keel zit, verwijs je eveneens door naar een arts.

Als een zwangere vrouw zich verslikt, dan handel je zoals bij een volwassen slachtoffer. Omdat je bij een zwangere vrouw moeilijk je armen rond de buik kan brengen en buikstoten bovendien letsels bij het ongeboren kind kunnen veroorzaken, geef je geen buikstoten maar wel borststoten.

Borststoten

1) Ga achter het slachtoffer staan.
• Plaats jezelf stevig tegen het slachtoffer (staand slachtoffer).
• Plaats jezelf stevig tegen de stoel (zittend slachtoffer).

2) Breng je armen onder de oksels van het slachtoffer.

3) Vorm met je ene hand een vuist op de onderste helft van het borstbeen, boven het zwaardvormig aanhangsel en de onderste ribben.

4) Grijp de vuist met je andere hand vast.

5) Moedig het slachtoffer aan om te hoesten en trek je vuist krachtig naar je toe.

6) Richt je kracht recht naar achter, in de richting van de ruggengraat.

Meer weten over eerste hulp? Dit kan! Volg een gratis eerste hulp cursus van Rode Kruis-Vlaanderen bij jou in de buurt. Neem hier eens een kijkje!

Laatst bijgewerkt: mei 2021
Gaat je kind gezond de winter tegemoet? Gaat je kind gezond de winter tegemoet?
Vibovit

Ben jij ook vaak bezorgd over de hoeveelheid vitamines en voedingsstoffen die je kind binnen krijgt ? Fysieke en mentale groei vraagt veel energie. Er is een makkelijke manier om te voorzien in die behoefte.

Ontdek het hier

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram