Herken een beroerte

nieuws Een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) betekent letterlijk een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Er zijn twee vormen waarin een beroerte kan voorkomen: een herseninfarct en een hersenbloeding. In België doen zich 52 CVA’s per dag voor, met belangrijke gevolgen voor de patiënt en zijn omgeving.
De ernst van de beschadiging van het hersenweefsel bepaalt de gevolgen van een beroerte. Patiënten kunnen sterven door de beroerte. Ze kunnen lichamelijke beperkingen overhouden en sociale problemen ondervinden. Een vroegtijdige behandeling kan deze gevolgen beperken. Daarom is het belangrijk om snel te reageren. Met de minuut neemt de hersenbeschadiging toe en vermindert de kans op een succesvolle behandeling. Na drie uur is een klonteroplossende behandeling nog weinig succesvol.
Veel mensen kennen de symptomen van een beroerte niet. Om snel op een juiste manier te kunnen reageren, moet u een beroerte leren herkennen.

- Mond: mond staat scheef of een mondhoek hangt naar beneden.
- Arm of been verlamd. Vraag de persoon om beide armen tegelijk horizontaal naar voor te strekken en de binnenzijde van de handen naar boven te draaien. Let erop of een arm wegzakt of ongecontroleerd beweegt.
- Spraak: onduidelijk spreken.

Wanneer er zich één of meerdere symptomen van een beroerte voordoet, dan moet er dringend medische hulp worden gezocht. Verwittig zo snel mogelijk uw arts of de hulpdiensten. In tegenstelling tot een hartinfarct is een herseninfarct meestal pijnloos. Daarom wordt het vaak als niet ernstig en niet levensbedreigend ervaren. Men denkt dat het wel vanzelf zal voorbijgaan en men wacht af. Ook wanneer de verschijnselen korter duren en voorbijgaand zijn (TIA) dienen ze ernstig te worden genomen en moeten ze door een arts verder worden onderzocht.

www.herkeneenberoerte.be
www.strokenet.be/

Lees ook: Beroerte (Cerebro Vasculair Accident)


Laatst bijgewerkt: april 2009

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram