Hoe maak je het zwembad kindveilig?

nieuws Jaarlijks sterven er heel wat kinderen aan verdrinking in een thuiszwembad of vijver. Uit statistieken blijkt dat verdrinking op de derde plaats staat in het lijstje met doodsoorzaken bij kinderen. Vooral kleuters jonger dan 4 jaar maken het meeste kans om slachtoffer te worden. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat verdrinkingsongelukken met kinderen meestal in een vertrouwde omgeving gebeuren. 65% van de ongelukken vond plaats in een zwembad van het gezin, 33% in dat van vrienden of familieleden. Zelfs als het zwembad ondiep is, vormt het een gevaar voor kinderen.
Er bestaan momenteel in ons land nog geen veiligheidsnormen of regels voor zwembaden van particulieren.

1. Als je kleine kinderen hebt, moet het zwembad volledig omheind zijn met een hek, een haag, een muur... Ook een vijver wordt het best afgeschermd. De omheining moet ongeveer 120 cm hoog zijn. Dat geldt ook voor zwemvijvers die meestal geïntegreerd worden in het tuingeheel. De omheining kan verwijderd worden als de kinderen of kleinkinderen groter zijn.

2. Plaats een kindveilige poort met een slot dat de kinderen niet open krijgen of dat ze hoog staat dat ze er niet bijkunnen. Hou de poort altijd gesloten, installeer bij voorjeur een automatisch sluitsysteem. Installeer eventueel een alarm op huisdeuren die naar het zwembad leiden. Een andere mogelijkheid is infraroodstraling tussen paaltjes op een hoogte van 60 centimeter. Het alarm weerklinkt als de infraroodstraling doorbroken wordt.

3. Installeer een gemotoriseerd roldek dat je zwembad kan bedekken als je zelf niet in de buurt bent. Het roldek moet het gewicht van een kind kunnen dragen. Een gewoon zeil is onvoldoende en kan zelfs gevaarlijk zijn als het kind eronder komt. Bij een vijver kan je overwegen om net onder het watervlak een stevig metalen netwerk te spannen dat het gewicht van een kind kan dragen.

4. Als je kleine kinderen hebt, kun je overwegen een bovengronds zwembad aan te schaffen. De hoogte van zo’n zwembad dient dan als barrière. Haal wel de trapjes weg als het zwembad niet in gebruik is.

5. Leer je kinderen op tijd zwemmen. Dat kan normaal vanaf de leeftijd van 4 à 5 jaar. Ga er niet vanuit dat kinderen niet kunnen verdrinken omdat ze zwembadlessen gevolgd hebben. Houd kinderen tijdens het zwemmen goed in de gaten. Ze kunnen zich altijd verslikken en in paniek raken. Zwembandjes zijn onvoldoende om verdrinking te voorkomen.

6. Laat kleine kinderen nooit alleen rond het zwembad (of de vijver) spelen. Superviseren betekent je kinderen voortdurend in de gaten houden. Uit een Amerikaanse studie rond verdrinkingsongelukken van min-vijfjarigen bleek dat de meeste slachtoffers werden gesuperviseerd door een of beide ouders. 46% van de slachtoffers zag men het laatst in huis, 23% in de tuin, de veranda of het terras en 31% zat in of rond het zwembad voor het ongeluk gebeurde. In totaal verwachtte men van 69% procent van de kinderen dat ze niet in of rond het zwembad zouden zitten, toch werden ze in het water gevonden. Verdrinkingen bij kinderen gebeuren ontzettend snel. Een kind kan verdrinken in de tijd die men nodig heeft om een telefoon te beantwoorden.

7. Verwijder speelgoed in en rond het zwembad wanneer het niet gebruikt wordt. Speelgoed kan kinderen naar het zwembad lokken.

8. Pas ook op dat je kindje geen gevaar loopt bij de buren.

9. Leer reddingstechnieken zoals mond-op-mondbeademing en hartmassage. Ook babysitters, grootouders en andere oppassers moeten dit onder de knie hebben. Redding hangt af van hoe snel je het kind kan redden en kan beginnen met mond-op-mondbeademing, zelfs in het zwembad zelf. Seconden tellen bij het voorkomen van dood of hersenschade.


Laatst bijgewerkt: juni 2009

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram