Hoe krijg je een krokante quichebodem?

123-h-soolboost-quiche-03-21.jpg.jpg

dossier

Of je de quichebodem nu zelf maakt of koopt, of je nu zanddeeg, bladerdeeg of nog een ander alternatief gebruikt, belangrijk is dat de bodem lekker smaakt en 'bite' heeft. Tegenwoordig worden tortilla of naanbrood ook vaak gebruikt als bodem voor een quiche of hartige taart.
Dit zijn de do's en de don'ts voor een krokante bodem.

Lees ook: Recept: quiche met courgette en geitenkaas

Tips voor een krokante quichebodem

  • Bak het deeg blind voor je het belegt. Dat betekent dat je het deeg, voorzien van een 'fake' vulling, vooraf al wat bakt omdat het meer gaartijd vraagt dan de 'echte vulling'. Het zorgt er ook voor dat het deeg al mooi knapperig is voor de echte vulling erin gaat en de kans ziet om de bodem klef of zompig te maken. En het verhindert dat het deeg inzakt tijdens het bakken. 

Lees ook: Recept: quiche met asperges en gerookte zalm

123-h-deeg-blindbak-06-20.jpg

Deeg blind bakken, hoe doe je dat?

  1. Bekleed de taartvorm met het deeg en prik erin met een vork.
  2. Leg er een vel bakpapier over en vul het met een 'blinde' of 'fake' vulling: bedek het met proppen aluminiumpapier of gedroogde peulvruchten. 
  3. Bak de taartbodem 10 tot 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C (boven- en onderwarmte).
  4. Haal het deeg uit de oven, verwijder het bakpapier en de 'stand-in'-vulling en laat het afkoelen.

Lees ook: 4 lichte alternatieven voor het bladerdeeg in quiche

  • Droog de vulling: laat groenten uitlekken of dep ze droog. Dep ook gebakken vis of vlees droog.
  • Laat de vulling afkoelen voor je ze op het deeg legt. 
  • Haal de quiche na het bakken uit de taartvorm en laat hem afkoelen op een rooster zodat er voldoende lucht kan circuleren onder de bodem.

Lees ook: Recept: gezonde quiche met spinazie en cottage cheese

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram