Mag je chocolade die wit uitslaat nog opeten?

123-h-chocolade-wit-05-22.jpg

dossier Is de paashaas dit jaar zeer gul geweest, dan heb je een paar weken later misschien nog wat chocolade over. En als je die niet op de ideale manier hebt bewaard, kunnen ze een witte waas vertonen. Nog opeten of weggooien die handel?  

Lees ook: Hoe (on)gezond is chocolade?

Waarom krijgt chocolade een witte laag?

Chocolade met een witte aanslag ziet er iets minder smakelijk uit en boet in op kwaliteit, maar is niet per se bedorven. Het is het resultaat van een structuurwijziging in de vetkristallen of van een kristallisatie van de suiker. 

Dit zijn de oorzaken van de witgrijze waas:

  • Te vochtig of te grote temperatuurverschillen
    Als gevolg van een hoge luchtvochtigheid (bijvoorbeeld door bewaring van de chocolade in de koelkast) of van te hoge temperatuurschommelingen gaat de suiker in de chocolade kristalliseren waardoor er een grijswitte aanslag ontstaat. Dit wordt suikerbloei genoemd.
  • Te koud of te warm bewaard
    Als de chocolade het te warm of te koud krijgt, verandert de kristalstructuur van de cacaoboter. Dat heeft niet alleen een belangrijke invloed op de smaakbeleving, het doet de chocolade ook wit uitslaan. Een aantal van die nieuwe ‘kruimelige’ kristallen positioneert zich namelijk aan het oppervlak waar het een witte aanslag vormt. Dit wordt vetbloei of bloom genoemd.

Lees ook: Hoelang kan je paaseieren bewaren?

Het beste wat je kunt doen om te weten of het product muf of nog lekker is: bekijk het, ruik eraan en proef. 

Lees ook: Waarom is chocolade gevaarlijk voor je hond?

Bronnen:
https://www.neuhauschocolates.com
https://www.voedingscentrum.nl

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: april 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram