Aubergine, wat doe je ermee?

123-h-aubergine-rauw-07-19.jpg

recepten

De aubergine of eierplant is van oorsprong een Aziatische groente met een prachtige dieppaarse kleur (althans de variant die bij ons courant verkrijgbaar is) en een heerlijke smaak die doet denken aan het zonnige zuiden. Of aan een oosterse schotel in Ottolenghi style... 

Maar niet iedereen is vertrouwd met deze allrounder in de keuken en laat hem om die reden ook meestal links liggen. 
Met deze weetjes is de aubergine niet langer onbekend terrein en ben je klaar om ze te verwerken tot een heerlijk gerecht. 

Hoe ziet een verse, rijpe aubergine eruit?
- Een aubergine van prima kwaliteit heeft een stevige schil die gaaf is en geen (bruine) vlekken of deuken vertoont. Als je ze licht indrukt, veert ze wat mee.
- De kroonblaadjes en het steeltje zijn frisgroen, maar een bruin randje is niet abnormaal. 
- De rijpe vrucht heeft een dieppaarse kleur met een matte, zachte glans. Glimt de groente nog heel intens, dan is ze nog niet voldoende rijp.
Er zijn ook varianten in andere kleuren, maar die zijn bij ons niet zo courant.

Hoe bewaar je een aubergine?
Aubergine en koelkast, dat gaat niet samen. De groente voelt zich op haar best beneden de 10 °C, met andere woorden in de kelder of in een koele bergplaats. 

Hoe bereid je een aubergine?
- Je kunt ze stoven, bakken, grillen, frituren … maar je mag ze niet rauw eten. Rauwe aubergine bevat een toxische stof met de naam solanine, die maag- en darmklachten kan geven. Gelukkig verdwijnt die stof tijdens het verhittingsproces.
- Laat de schil eraan want die bevat de meeste smaakelementen.
- Geef de aubergine een extra boost met kruiden (peper, zout, rozemarijn, tijm, knoflook… ), (geiten)kaas of olijfolie die haar neutrale smaak optillen. 
- Typische gerechten waarbij aubergine een belangrijke rol speelt, zijn bijvoorbeeld moussaka, ratatouille, baba ganoush en auberginekaviaar.


Hoe verwerk je een aubergine?
- Voor je de aubergine gaat bereiden, laat je ze best eerst uitlekken met zout. Zo geeft ze het beste van zichzelf, want het zoutbadje onttrekt het vocht aan de groente en neemt de bittere smaak weg.
Snijd de aubergine in de lengte in plakken en bestrooi het witte sponzige vruchtvlees onmiddellijk (anders wordt het bruin) met zout. Leg de plakken open op een keukenhandddoek of in een vergiet en bedek ze met een plank of een bord om ze onder druk te zetten. Laat ze een half uurtje uitlekken en droog ze daarna goed af zodat alle vocht en zout verwijderd worden.
- Grill je de aubergineplakken, dan is het vooraf laten uitlekken niet nodig. Als je ze tijdens het grillen geregeld plat drukt met de bolle kant van een lepel of vork verdampt het vocht en verdwijnt de bitterheid eveneens. Belangrijk is wel dat je de plakken voldoende dik snijdt en ze af en toe eens draait.  

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram