Non sleep deep rest (NSDR): ontspanningsoefening voor een mentale boost

In dit artikel
Non sleep deep rest (NSDR): ontspanningsoefening voor een mentale boost

dossier

Non sleep deep rest (NSDR) is een eenvoudige meditatietechniek die doet wat de term laat vermoeden: je slaapt niet echt, maar je vertraagt je gedachtestroom en hersengolffrequentie, waardoor je hersenen en lichaam in een diepe rust verzinken. Zo zou je concentratie verbeteren en bereik je een betere emotionele balans. Het is een eenvoudige oefening die je tussendoor kan uitvoeren als je maar even de ruimte vindt. Je kan NSDR vergelijken met nidrayoga omdat het gebruikmaakt van specifieke ontspannings- en ademhalingstechnieken.

Lees ook: Wat maakt yoga zo gezond?

Voordelen

Getty_ogen_slaap_meditatie_2023.jpg

© Getty Images

NSDR werd geïntroduceerd door neurowetenschapper en Stanford-onderzoeker Dr. Andrew Huberman. Hij gelooft dat je met het beoefenen van de techniek je lichaam in dezelfde mate laat herstellen dan wanneer je slaapt. Met een NSDR-sessie van 45 minuten zou je in dezelfde mate zijn uitgerust als met 3 uur slaap. NSDR zou daarnaast de volgende voordelen hebben: 

  • De concentratie zou verbeteren
  • Het stimuleert een beter leerproces
  • Het bevordert diepe ontspanning
  • Het kan symptomen van angst en stress verlichten 
  • Het vermindert gevoelens van prikkelbaarheid en boosheid
  • Het zou zorgen voor een betere zelfregulatie en zelfcontrole

Lees ook: Sofrologie: een waardevol middel tegen stress

Hoe werkt NSDR?

Met de NSDR-techniek ga je de werking van je hersengolven vertragen, net zoals er gebeurt wanneer je slaapt. Er zijn twee fasen in dit proces: een zelfopgewekte rusttoestand, gevolgd door een periode van intense concentratie. Door dit proces komt er serotonine vrij uit je darmen en je parasympatische zenuwstelsel wordt geactiveerd.

De hersengolffrequentie die je bereikt met NSDR, ervaar je normaal enkel tijdens je diepste slaap. Het zorgt ervoor dat ons lichaam de kans en de ruimte krijgt om echt uit te rusten. Tijdens deze perioden van zeer lage hersenfrequentie hebben we een aanzienlijk lager cortisol- en noradrenalinegehalte, gaat ons lichaam in een parasympathische toestand en zijn onze stimulatieniveaus het laagst. Daardoor kunnen we diep rusten, kennis beter vasthouden en lichamelijk herstellen.

Lees ook: 7 tips om snel in slaap te vallen

NSDR: ontspanningsoefening

NSDR kan je beoefenen door een sessie nidrayoga te volgen, je kan een begeleidend filmpje op YouTube bekijken, een podcast beluisteren of je gaat gewoon zelf aan de slag.
Zoek een rustige ruimte waar niemand je kan storen. Gebruik eventueel dekens, kussens, bolsters of een yogamat om het jezelf comfortabel te maken. Je gaat liggen met gesloten ogen en probeert je te ontspannen. Richt je aandacht op je ademhaling. Adem enkele keren diep in langs de neus en adem weer uit via de mond. Je uitademing moet dubbel zo lang zijn als je inademing. Wees je bewust van je lichaam en visualiseer eventueel een rustgevende scène. Je hartslag zou nu moeten vertragen en je focus wordt aangescherpt.

In dit filmpje legt Dr. Andrew Huberman zelf nog even uit hoe het werkt. 

Lees ook: Ademhalingsoefening tegen stress

Bronnen:
https://www.galvnews.com
https://www.rtbf.be
https://themapsinstitute.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram