Hoe word je bewust alleenstaande moeder?

In dit artikel
Hoe word je bewust alleenstaande moeder?

dossier

Imke Courtois kondigde aan dat ze bewust alleenstaande moeder wordt en ze ging niet over één nacht ijs. Aan zo’n beslissing gaat heel wat mentale voorbereiding vooraf. Op praktisch, emotioneel en financieel vlak moet je er klaar voor zijn. En dan is er ook de medische kant van de zaak. Hoe verloopt die procedure? En hoe duur is het allemaal?

Lees ook: hCG: Welke waarden wijzen op een (gezonde) zwangerschap?

Voorbereiding

Getty_baby_zwanger_mama_2023.jpg

© Getty Images

Om bewust alleenstaande mama te worden moet je een ziekenhuis vinden dat kunstmatige inseminatie met donorsperma (KID) aanbiedt. In België zijn er wel een aantal: UZ Gent, UZ Brussel, UZ Leuven, UZ Antwerpen, ZNA Antwerpen, Jan Palfijn Gent, LIFE Leuven, ZOL Genk en AZ Sint-Jan Brugge. Sommige daarvan starten het traject pas op bij vrouwen vanaf 30 jaar, andere helpen vrouwen al vanaf de leeftijd van 25. 

In het ziekenhuis heb je eerst een gesprek met de gynaecoloog en vervolgens met de psycholoog. Hij of zij peilt in welke mate je klaar bent voor het alleenstaand ouderschap. Die evaluatie doet de psycholoog op basis van zelfstandigheid, maturiteit, financiële zekerheid, aanwezigheid van een netwerk,...  Als je groen licht krijgt, dan kan je starten met KID.

Lees ook: Alles wat je moet weten over kunstmatige inseminatie (IUI)

Procedure

België werkt met sperma van anonieme donoren. Het fertiliteitscentrum bepaalt de donor op basis van gewenste kenmerken die je doorgeeft. Een andere optie is dat je zelf een donor aanbrengt die medisch gescreend wordt in het ziekenhuis.

Als je geen medische problemen hebt, word je één keer per maand geïnsemineerd tijdens de eisprong. Met een natuurlijke cyclus rijpt er maar één eitje. Soms werkt men met lichte hormonen die je bij jezelf moet inspuiten. Zo kunnen twee of meer eicellen rijpen. Het moment van de eisprong kunnen artsen exact voorspellen aan de hand van echo’s en bloedafname, zowel bij een natuurlijke cyclus als bij hormoonstimulatie.

Voor de inseminatie zelf plaatst de gynaecoloog een eendenbek en hij brengt het donorsperma hoog in de baarmoeder in. Dit duurt maar vijf minuutjes. Je mag nadien direct naar huis. Sommige vrouwen hebben last van krampen, vaginale afscheiding of licht bloedverlies. 

Als na twee weken blijkt dat je niet zwanger bent, kan je de procedure herhalen bij de volgende eisprongen, totdat je wel zwanger bent. Per cyclus heb je een slaagkans van 10 à 15 procent, afhankelijk van de kwaliteit van het sperma.

Lees ook: Wat zijn de vroege symptomen van een zwangerschap?

Kostprijs

De medische behandelingen die gepaard gaan met KID, betaalt de ziekteverzekering grotendeels terug. Dat zijn onder andere de consultaties, echo’s, bloedafnames, inseminatie,...
De kosten voor het aankopen en bewaren van het donorsperma worden niet terugbetaald. Tijdens het intakegesprek zal je informatie krijgen over hoeveel een behandeling je precies zal kosten. 

Lees ook: Wat als je zwangerschapstest een licht streepje toont?

Bronnen:
https://uzgent.be
https://uzgent.be
https://www.uza.be
https://www.zol.be


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram