Minder stress door chocolade?

Laatst bijgewerkt: september 2019

nieuws Mensen die dagelijks 40g donkere chocolade eten, zouden beter bestand zijn tegen stress. Dat beweren althans onderzoekers van het Nestlé Research Center in Zwitserland in een studie gepubliceerd in het vakblad Journal of Proteome Research.
Zij onderzochten 30 proefpersonen die 14 dagen lang elke dag 40 g chocolade aten. Ze maten een aantal lichamelijke verschijnselen die kunnen wijzen op stress (afscheiding stresshormonen en andere chemische stoffen, metabolisme, bloeddruk...) en stelden op basis daarvan een verbetering vast. Buiten het feit dat het om een beperkt aantal proefpersonen ging en dat de studie slechts gedurende 14 dagen liep, gebruikten de onderzoekers ook geen enkele test om het reële stressniveau te meten, en gingen ze ook niet na of andere factoren dan de chocolade de eventuele wijzigingen konden verklaren.
Zeggen dat chocolade stress kan verminderen, kan op basis van dit onderzoekje dus zeker niet beweerd worden.



verschenen op : 22/12/2009 , bijgewerkt op 02/09/2019


pub