Risico’s van weeënremmers

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Sommige weeënremmers, dit zijn geneesmiddelen die een dreigende vroeggeboorte moeten tegengaan, worden beter niet meer gebruikt, zeggen Belgische en Nederlandse gynaecologen in het British Medical Journal. Een combinatie van meerdere geneesmiddelen wordt helemaal afgeraden.
De onderzoekers analyseerden bijna 2.000 vrouwen die in 28 ziekenhuizen werden behandeld met een weeënremmer in 2006 en 2007. Gynaecologen gebruiken weeënremmers als geboorte dreigt tussen de 25ste en de 34ste week van de zwangerschap.
Doel van de studie was het opsporen van ernstige complicaties bij het gebruik van deze medicijnen. Gevaarlijke complicaties bleken weinig voor te komen. Bij de 1920 bevallingen vond slechts in 28 gevallen een bijwerking plaats (0,7 procent).
Veiligste geneesmiddelen zijn atosiban, indometacin en nifedipine. Bepaalde typen weeënremmers, zoals beta-agonisten, vergroten de kans op complicaties sterk, net als het toedienen van meerdere typen tegelijk. Bij een combinatie van medicijnen varieert het risico op ernstige complicaties van 1,6 tot 2,5 procent. Voorbeelden zijn bloeddrukdaling, longoedeem, kortademigheid of een allergische reactie.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram