Alles wat je moet weten over zout

In dit artikel
Alles wat je moet weten over zout

dossier

Zout is een minerale verbinding van natrium en chloride. Het wordt gewonnen uit onder andere water, ondergrondse grotten, meren, vulkanen en zelfs woestijnen. Zout is er in vele verschillende kleuren, vormen en smaken.

Lees ook: 8 signalen van je lichaam dat je te veel zout binnenkrijgt

Waar komt zout vandaan?

Getty_zout_2023.jpg

© Getty Images

Zout haalt men ofwel uit de zee (zeezout) of uit de bodem (steenzout). Zeezout produceert men uit verdampt zeewater door verdamping door de zon of met behulp van een vacuümverdamper, terwijl steenzout wordt gewonnen in ondergrondse grotten. Wereldwijd komt ongeveer de helft van de zoutproductie uit de zee en de andere helft uit zoutmijnen.

Steenzout ontstaat nadat ingesloten meren en zeeën in de loop der tijd opdrogen en minerale lagen achterlaten. Deze verschillende soorten bevatten verschillende mineralen en voedingsstoffen en hebben zelfs licht verschillende smaken.

Lees ook: Een handig wistjedatje voor in de keuken: peper en zout

Welke soorten zout zijn er?

Zout is zout dacht je misschien, maar niets is minder waar. Er is een heel arsenaal aan mogelijke zoutsoorten.

  • Steenzout: qua structuur en samenstelling is steenzout ongeveer hetzelfde als zeezout. Door zijn zuivere aard wordt steenzout veel gebruikt als badzout en bij de bestrijding van onkruid.
  • Tafelzout: dit is de zoutsoort die je waarschijnlijk thuis gebruikt. Het strooit gemakkelijk, omdat de korrel fijn is van structuur.
  • Keukenzout: keukenzout heeft een enigszins grovere structuur. Professionele chefs zullen veeleer werken met keukenzout. Aan tafel- en keukenzout voegt men overigens jodium toe, een mineraal dat belangrijk is voor de gezondheid van de schildklier.
  • Zeezout: zeezout is minder geraffineerd dan tafel- en keukenzout. Het bevat namelijk meer mineralen. De smaak is bovendien milder.
  • Himalayazout: Himalayazout wordt in de Himalaya gewonnen uit 200 miljoen jaar oude, opgedroogde binnenzeeën. Zijn roze kleur is het resultaat van de ijzerhoudende bodem.
  • Keltisch zout: haalt men uit ondiepe zoutmoerassen in bepaalde gebieden in Frankrijk. Keltisch zout is het meest natriumarme zout ter wereld en het bevat meer dan 70 verschillende mineralen. 
  • Hawaïaans zeezout: deze zoutsoort is zwart. Dat komt doordat zwarte lava wordt toegevoegd aan het zeewater in de zoutbekkens.
  • Sel gris de Guérande: dit is een mineraalrijke zoutsoort uit de Atlantische Oceaan met een grijze kleur.
  • Fleur de sel: naar verluidt de lekkerste zoutsoort, maar ook de duurste. De fijne kristallen ontstaan aan het oppervlak van de zoutpannen. Ze worden voorzichtig opgeschept voor ze de kans krijgen om naar de bodem te zakken. Fleur de sel komt vooral uit Frankrijk, maar ook uit Madagaskar.
  • Kruidenzout: dit is zout met een smaakje, bijvoorbeeld selderij- of knoflookzout. Je kan het gemakkelijk zelf maken door kruiden of specerijen in de vijzel te mengen met grof zout.

Lees ook: Alles wat je moet weten over peper

Is zout gezond?

Hoewel zout een slechte reputatie heeft, hebben we het wel nodig om te overleven. De gemiddelde Belg krijgt te veel zout binnen, maar het volledig schrappen van zout zou nadelige gevolgen hebben. De elektrolyten in zout zijn verantwoordelijk voor het vasthouden van water en het onder controle houden van de vochtbalans van het lichaam. Daarnaast helpt zout bij de overdracht van zenuwimpulsen. Zonder zout zouden we dus niet goed functioneren. 

Welke zoutsoort is dan het beste? Waarschijnlijk zijn de verschillen voor onze gezondheid van de verschillende soorten zout minimaal. Ze bestaan allemaal hoofdzakelijk uit natriumchloride en de hoeveelheden andere mineralen zoals kalium en magnesium zijn zo klein dat dit geen effect op je gezondheid zal hebben.

Lees ook: Waarom we wat meer zout mogen gebruiken als we voldoende groente en fruit eten

Bronnen:
https://www.voedingscentrum.nl
https://www.britannica.com
https://www.healthline.com


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram