Ken jij de aanbevolen dosis paracetamol en de gevaren van een overdosis?

123m-aspirine-pil-7-7-20.jpg

nieuws Paracetamol is het meest gebruikte vrij verkrijgbare geneesmiddel in België. Bij de aanbevolen doses is het risico op bijwerkingen gering, maar veel mensen hebben geen weet van die limiet. Nochtans kan een teveel de lever ernstige schade toebrengen. 

Paracetamol is te vinden in vele geneesmiddelen, onder andere in Dafalgan, Perdolan, Panadol, Algostase, Zaldiar en Sinutab bijvoorbeeld. Het is een pijnstillend en koortswerend middel, bedoeld voor de behandeling van milde tot matige symptomen, en een van de grote voordelen is dat het minder risico's op bijwerkingen geeft dan andere pijnstillers, zoals niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen zoals aspirine of ibuprofen, of aan opioïden zoals codeïne of fentanyl. Bovendien is paracetamol ook veilig voor kinderen, zwangere vrouwen en bejaarden.

Lees ook: Nieuwe richtlijnen voor gebruik van Paracetamol

Wat is de aanbevolen dosis paracetamol?
- Bij volwassenen mag de dosis niet hoger zijn dan 3g per dag (4 g in geval van resistente pijn), met eenmalige doses van 500 mg tot 1000 mg, met een tussenpoos van minstens vier uur.
- Bij kinderen ligt de drempel bij 10 tot 15 mg per kilo lichaamsgewicht, niet meer dan vier keer per dag, ook hier met een interval van vier uur tussen de doses.

Belangrijk is dat de behandeling zo kort mogelijk duurt. Vergeet zeker niet dat ook andere geneesmiddelen paracetamol kunnen bevatten, waardoor je alsnog de aanbevolen hoeveelheid overschrijdt. Lees daarvoor de bijsluiter, of vraag raad aan de arts of apotheker. 

Lees ook: Waarom beter geen paracetamol voor vaccinatie?

Wat zijn de gevaren van te veel paracetamol?
Wanneer de dosis paracetamol te hoog is, is de lever niet langer in staat een toxische molecule die bij de metabolisering van het geneesmiddel ontstaat, te elimineren, en deze ophoping kan ernstige schade en zelfs de dood tot gevolg hebben.

Uit een enquête van het Franse observatorium voor pijnstillende geneesmiddelen (OFMA) en het Analgetie-instituut blijkt dat nog te weinig mensen op de hoogte zijn van deze gevaren. Zo is nauwelijks de helft (54%) van de ondervraagden op de hoogte van het risico van hepatotoxiciteit van paracetamol in geval van overdosering, terwijl 10% gelooft dat er geen gevaar bestaat bij overschrijding van de toegestane dosis. Onder hen is bovendien een meerderheid van mening dat deze dosis niet moet worden nageleefd zolang de pijn aanhoudt. Opvallend is ook dat een aanzienlijk deel van de respondenten niet weet dat een grote verscheidenheid van geneesmiddelen paracetamol bevat. Aangezien veel van deze middelen vrij verkrijgbaar zijn (zonder voorschrift), is het risico van accidentele overdosering dus nog groter, als de patiënt besluit doses te combineren. 

Ook Belgen zijn zich te weinig bewust van de aanbevolen hoeveelheden en mogelijke gevolgen van een overdosis paracetamol. Symptomen die daarop kunnen wijzen zijn onder andere misselijkheid, braken, verlies van eetlust en buikpijn, maar beter is om niet te wachten tot die symptomen optreden. In geval van twijfel of vermoeden van overdosering is het uiterst belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te roepen. 

bron: Observatoire français des médicaments antalgiques (www.ofma.fr) et Institut Analgesia (www.institut-analgesia.org)

Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram