Genen bepalen of je ochtend- of avondmens bent

Laatst bijgewerkt: april 2019
123-biolog-klok-ochtenmens-bed-koppel-02-19.jpg

nieuws

Volgens een grote studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature bepalen genen in belangrijke mate of je een ochtend- of avondmens bent. Het onderzoek suggereert ook dat avondmensen vatbaarder zijn voor depressie.

In de studie verzamelden de onderzoekers in totaal bijna 700.000 mensen. Aan de deelnemers werd gevraagd of ze zichzelf een ‘ochtendmens’ of een ‘avondmens’ zouden noemen. Vervolgens namen de onderzoekers de genen onder de loep. Dit onthulde dat het hebben van bepaalde genen het slaappatroon leken te beïnvloeden.

Uit eerder onderzoek bleek dat er vijftien locaties in het DNA aan te wijzen zijn die samenhangen met ‘een ochtendmens zijn’. Zeven van deze locaties bevinden zich nabij genen die een rol spelen in het circadiaan ritme. De studie belicht een groot aantal genen die in meer detail bestudeerd kunnen worden om uit te zoeken hoe verschillende mensen verschillende biologische klokken kunnen hebben.

De onderzoekers ontdekten daarnaast dat vroege vogels minder kans lopen op een aantal psychische klachten dan nachtbrakers. Zo blijkt dat vroeg opstaan een positieve invloed heeft op het welzijn. Bovendien hebben ochtendmensen minder kans op psychische aandoeningen zoals depressies en schizofrenie. De onderzoekers benadrukken dat er meer studies nodig zijn om het verband tussen de biologische klok en de kans op bepaalde psychische aandoeningen te bevestigen.

Bron
www.nature.com/articles/s41467-018-08259-7
www.scientias.nl/genen-bepalen-of-je-een-ochtend-of-avondmens-bent/
Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust [copy] Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust [copy]
A.Vogel

Helpt om goed te slapen, brengt lichaam en geest tot rust om fris en uitgerust wakker te worden.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram