ad
Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Wat je altijd verkeerd doet als je parfum opspuit

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Een beetje parfum op je polsen sprayen, ze tegen elkaar drukken en ermee langs je nek wrijven. Het is een veel gebruikte manier om parfum aan te brengen, maar volgens de bekende parfumeur Francis Kurkdjian doet het geen goed aan de geur. Aan het modeblad Vogue verklapt hij zijn tips om het beste uit je parfum te halen.

De naam Francis Kurkdjian mag misschien niet meteen een belletje doen rinkelen, de kans is groot dat zijn werk in je badkamerkastje staat. Kurkdjian is één van de bekendste parfumeurs ter wereld- hij maakte onder meer parfums voor Jean-Paul Gaultier, Elie Saab, Narciso Rodriguez, Burberry, Nina Ricci, … en heeft zijn eigen parfumlabel Maison Francis Kurkdjian. De man weet dus één en ander van geuren en kan precies vertellen wat de meesten verkeerd doen bij het aanbrengen ervan.

Wrijf niet
Je doet het bijna onbewust: je polsen tegen elkaar drukken of in je nek wrijven als je parfum hebt aangebracht. “Heel slecht”, zegt Kurkdjian, “de wrijving warmt de huid een klein beetje op, waardoor er natuurlijke enzymen vrijkomen die de geur veranderen. Vooral de boven- en middennoten verdwijnen dan sneller. Om de hele geur langer te kunnen houden: spray gewoon en laat de vloeistof intrekken - doe verder niets”.

Bewaar parfum niet in je badkamer
“Je bewaart een fles champagne niet in de zon, doe dat ook niet met een parfum”, aldus Kurkdjian. Maar ook de badkamer is niet ideaal: citrusnoten in een geur worden minder fris in een vochtige omgeving. De ideale omstandigheden om parfum te bewaren: in het doosje, droog en op kamertemperatuur, zonder te veel temperatuurschommelingen, want “die veroorzaken chemische reacties tussen de ingrediënten , waardoor het parfum sneller veroudert”.

Koop kleinere verpakkingen
Gebruik je een parfum niet elke dag, koop dan niet meteen een grote fles. In een halfvol flesje kan zuurstof, de natuurlijk vijand van parfum, de moleculen van de geur afbreken en de compositie veranderen. Koop daarom kleinere flesjes en bewaar ze maximum drie maanden.

‘Synthetisch’ is niet verkeerd
‘Natuurlijke parfums’ zijn populair, maar volgens Kurkdjian ook vaak een mythe. Veel gebruikte ingrediënten zoals pioen, fresia, lelietjes-van-dalen, … moet je wel synthetisch creëren omdat ze in hun natuurlijke vorm nauwelijks geur afgeven. De chemische composities worden vandaag trouwens streng gecontroleerd door gezondheidsorganisaties. Het ideale parfum bestaat volgens Kurkdjian uit een mix van essentiële oliën, natuurlijke en door mensen gemaakte ingrediënten.

Gebruik je hoofd
“Parfum blijft niet zo lang op een droge huid”, zegt Kurkdjian, die aanraadt om een parfum te combineren met een bodylotion met dezelfde geur. Maar ook waar je parfum sprayt, maakt uit: “Bedek de geur niet met kleren, maar breng hem aan op zones waar lucht aan kan: je nek, je polsen of de binnenkant van je ellebogen als je een bloesje zonder mouwen draagt. Als het heel warm is, breng je de geur beter niet direct op je lichaam aan, omdat zweet de geur sneller doet verdwijnen. In dat geval kan je een mist van parfum op je haar sprayen.”

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171214_03242445

Het Nieuwsblad
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub