Depressie gekoppeld aan sociaal-economische toestand

Laatst bijgewerkt: January 2004
handen-voor-ogen-3.jpg

nieuws Vrouwen, alleenstaanden, werklozen, laaggeschoolden en inwoners van het Brusselse of het Waalse Gewest hebben relatief vaker te kampen met een depressie of angst dan anderen. Dat is één van de conclusies van een recente, grootschalige studie - GADIS II1 - die onlangs werd voorgesteld op het Regional Symposium of the World Federation of Societies of Biological Psychiatry (WFSBP) in Brugge.

Deze studie heeft betrekking op 13.699 patiënten. Er werkten 377 huisartsen aan mee in België en Luxemburg.
• Ruim 17,8% van de patiënten die bij hun huisarts op consultatie gaan, vertonen depressie of angst. In Wallonië (22,7%) en Brussel (24,2%) ligt dit percentage hoger dan in Vlaanderen (12,9%) en Luxemburg (13,6%).
• Alleenstaanden hebben een aanzienlijk grotere kans (22%) op depressie of angst in vergelijking met patiënten die leven als koppel of in gezinsverband (16,7%) of in gemeenschap (13,6%).
• Depressie komt meer voor bij patiënten zonder opleiding (22,1%) dan bij patiënten met een universitaire opleiding (12,8%).
• Het percentage depressieve mensen of patiënten met angst bleek het hoogst bij werklozen (27,7%), gevolgd door mensen zonder inkomen (19%), bedienden (18,9%) en arbeiders (18,4%). Gepensioneerden hebben het minst last van depressie en angst (13,3%).
Angst en depressie blijken een bijzonder groot impact te hebben op het professioneel, sociaal en ook familiaal leven van de patiënt. Bovendien blijkt dat 40% van de patiënten die reeds behandeld worden nog de symptomen van de diagnose vertonen.

zie ook artikel : 10 vragen over depressie


verschenen op : 27/01/2004 , bijgewerkt op 25/01/2004

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt