ad

Waarom nu een afspraak maken met de tandarts?

Laatst bijgewerkt: augustus 2015
123-instrum-tandarts-08-15.jpg

nieuws Vanaf 1 januari 2016 zullen de meeste Belgen meer betalen voor hun tandartsbezoek als ze niet minstens een keer per jaar bij hem langsgaan. Om volgend jaar onaangename verrassingen te vermijden, is het best om in 2015 minstens één keer bij de tandarts langs te gaan. Wie dit bezoekje overslaat, loopt namelijk het risico om tot twee keer zoveel remgeld te betalen.
Om de preventie en aanpak van tandproblemen te verbeteren, treedt vanaf 1 januari 2016 een ‘mondzorgtraject’ in werking. Deze maatregel moet de Belgen aanmoedigen om regelmatig hun tanden te laten controleren en zal een grote impact hebben op de terugbetaling van de tandverzorging. Ga je minstens 1 keer per jaar naar de tandarts op controle, dan betaal jij minder remgeld dan iemand die zelden op controle gaat.

De gevolgen van deze maatregel aan de hand van een concreet voorbeeld:
• Een persoon die minstens een keer zijn tandarts geraadpleegd heeft in 2015 en die in 2016 teruggaat om een tand te laten trekken, zal een remgeld van 7 euro betalen voor de verstrekking.

• Een persoon die zijn tandarts in 2015 NIET geraadpleegd heeft en die in 2016 langsgaat om een tand te laten trekken, betaalt een remgeld van 14 euro voor de verstrekking.

Goede gewoontes belonen
Wie is betrokken bij de maatregel? Alle verzekerden boven de 18 jaar, behalve de rechthebbenden op de verhoogde verzekeringstegemoetkoming (1,9 miljoen personen).

Voor kinderen geldt deze maatregel niet. Kinderen en jongeren onder de 18 jaar gaan bovendien gratis naar de tandarts (opgelet, ‘orthodontie’ valt hier niet onder).

Deze maatregel geldt niet voor preventieve zorg, de raadplegingen en orthodontieverstrekkingen. Mensen zullen dus vooral meer betalen voor conserverende zorg als ze te weinig aan preventie hebben gedaan.
ad


pub