ad

Slecht eetgedrag van jonge kinderen meestal tijdelijk

Laatst bijgewerkt: mei 2015
Fotolia_baby-voed-02-15-250.jpg

nieuws Veel jonge kinderen zijn kieskeurige eters. Gelukkig is dit meestal van voorbijgaande aard, zo blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum. Volgens de onderzoekers is het onderdeel van de normale ontwikkeling van jonge kinderen. De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in het International Journal of Eating Disorders.

De onderzoekers gebruikten gegevens over 4018 kinderen. Hun moeders rapporteerden toen hun kindje 18 maanden, 3 en 6 jaar was hoeveel moeite het op dat moment had met eten. De kieskeurige eters werden vergeleken met een controlegroep van leeftijdsgenoten die juist alles lustten. Toen de kinderen 1,5 jaar waren, werd 26,5 procent door hun moeder bestempeld als een kieskeurige eter. Op 3-jarige leeftijd, gold dat nog steeds voor 27,6 procent. Van de 6-jarigen was echter nog maar 13,2 procent kieskeurig met eten.

De onderzoekers stelden vier patronen vast in de ontwikkeling van het eetgedrag van de kinderen. Meer dan de helft was nooit kieskeurig, een derde was bij een bepaald meetmoment niet kieskeurig maar op een ander meetmoment juist wel, 4 procent was bij alle drie de meetmomenten kieskeurig en nog eens 4 procent werd pas op 6-jarige leeftijd kieskeurig. Dit suggereert dat kieskeurig zijn meestal gedrag is dat van voorbijgaande aard is en dat het onderdeel is van de normale ontwikkeling van jonge kinderen, aldus de onderzoekers.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub