Voor het eerst meer orgaandonoren dan niet-donoren

123-txt-human-organ-orgaandon-170-08.jpg

nieuws Voor het eerst zijn er in ons land meer mensen geregistreerd als orgaandonor, dan als niet-orgaandonor. Daarmee is een belangrijke symbolische drempel overschreden, vindt CM, dat met een campagne mensen al een heel jaar aanzet om zich te registreren als orgaandonor en het thema beter bespreekbaar wil maken.

In ons land is iedereen na zijn overlijden een mogelijke orgaandonor, tenzij hij er zich tijdens zijn leven uitdrukkelijk tegen heeft verzet. Tot nog toe lieten 186.053 Belgen zich in het gemeentehuis registreren als niet-orgaandonor. Maar zij zijn in 2014 voor het eerst in aantal ingehaald door het aantal mensen die zich aangeven als orgaandonor: 197.577. Dit kantelpunt was al langer in zicht: de laatste tien jaar verzesvoudigde het aantal geregistreerde donoren en daalde het aantal niet-donoren licht af.

Die registratie als orgaandonor is belangrijk, omdat anders de artsen met de familie het moeilijke gesprek moeten aangaan over hoe de overledene stond tegenover orgaandonatie. In meer dan een op de tien situaties weigeren de nabestaanden dan orgaandonatie. Daarom is het ook zo belangrijk, stelt CM, om naast de verhoging van het aantal geregistreerde donoren, het thema ook beter bespreekbaar te maken binnen de familie. Zo weten nabestaanden hoe de overledene tegenover orgaandonatie stond en kunnen ze zijn of haar wens respecteren.

Laatst bijgewerkt: september 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram