Plantaardig vet niet beter dan dierlijke vet?

nieuws Een nieuwe studie van de Amerikaanse National Institutes of Health gepubliceerd in het British Medical Journal formuleert ernstige bedenkingen bij de aanbeveling om meer plantaardige (meervoudig onverzadigde) vetten en minder dierlijke (verzadigde) vetten te gebruiken.

De redenering achter die aanbeveling is dat meervoudig onverzadigde vetten (PUFA’s) die rijk zijn aan omega-6 vetzuren het cholesterolgehalte in het bloed verlagen en daardoor een gunstig effect hebben op hart- en vaatziekten. Maar volgens het nieuwe onderzoek zouden hartpatiënten die die aanbeveling volgen, en dus een deel van de verzadigde vetten vervangen door die onverzadigde vetten, niet minder maar net méér kans hebben om voortijdig te overlijden ten gevolge van hun hartziekte.

De nieuwe studie herbekeek de resultaten van een vijftig jaar oud onderzoek waarop die aanbevelingen zijn gebaseerd. In dat onderzoek moest één groep hartpatiënten dagelijks 15% van hun totale energie-inname uit het meervoudig onverzadigde vet linolzuur halen, en maximaal 10% van hun energie-inname uit verzadigd (dierlijk) vet. Een tweede groep moest haar gewone dieet aanhouden.
Wanneer men die twee groepen vergeleek, dan bleek dat het sterftecijfer in groep één hoger lag dan in groep 2. De onderzoekers herbekeken ook andere studies met linolzuur en stelden tot hun verbazing vast dat hoge consumptie van meervoudig onverzadigde vetten die rijk zijn aan omega-6 (zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie) maar geen omega-3 vetzuren bevatten (die zitten vooral in koolzaad-, lijnzaad- en visolie), niet goed maar slecht zijn voor het hart.

Deze resultaten moeten wel met de nodige voorzichtigheidgeïnterpreteerd worden. Aan de ene kant had de studie betrekking hebben mannen tussen 30 en 60 jaar met een hartziekte. En aan de andere kant op één type omega-6 onverzadigde olie, namelijk saffloerolie die bij ons nauwelijks wordt gebruikt.

In de Belgische voedingsaanbevelingen wordt een vrij laag gebruik van meervoudig onverzadigde vetten aangeraden, waarbij moet gestreefd worden naar een evenwicht tussen vetten die omega-3 en omega-6 vetzuren bevatten.

In het ideale menu komt maximaal 30% van de energie uit vetten, waarvan
- maximaal 10% uit verzadigd (hoofdzakelijk dierlijk) vet,
- meer dan 10% uit enkelvoudig onverzadigd vet,
- 5,3 tot 10% uit meervoudig onverzadigd vet.

Enkelvoudig onverzadigde vetten vinden we voornamelijk terug in olijfolie en arachideolie. Bij de meervoudig onverzadigde vetten is het belangrijk de juiste verhouding tussen omega 3 en omega 6 te vinden. Tot vijf keer meer omega 6 dan omega 3 is aanvaardbaar, maar vandaag eten we vaak vijftien keer meer omega 6 dan omega 3. Omega 6-vetzuren uit onder meer zonnebloemolie, sesamolie en maïsolie zitten in heel wat producten. Voor linolzuur geldt een aanbeveling van 1 tot 2 energieprocent. Dat komt overeen met ongeveer 6 gram per dag voor mannen, en 4 gram voor vrouwen. Omega 3, dat we vaak te weinig binnenkrijgen, zit onder meer in (vette) vis, koolzaadolie, lijnzaadolie.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram