Minder zwangerschapsvergiftigingen en premature bevallingen door telemonitoring

123-vr-zw-RR-nemen-rust-yoga-10-18.png

nieuws

Telemonitoring bij vrouwen met een risicozwangerschap zorgt voor een derde minder zwangerschapsvergiftigingen én vermindert de kans op een premature bevalling met de helft. Dat blijkt uit onderzoek aan de UHasselt waarbij zwangere vrouwen met een te hoge bloeddruk thuis dagelijks hun bloeddruk dagelijks moesten meten, die gegevens werden dan opgevolgd door het ziekenhuis. 

Vijf tot acht procent van de zwangere vrouwen krijgt tijdens hun zwangerschap te maken met een te hoge bloeddruk. Tot nu moesten deze vrouwen vaak voor een controle naar het ziekenhuis komen om dan ongeveer een half uur aan de monitor te liggen of een dag in observatie te blijven. In dit onderzoek moesten deze vrouwen met een risicozwangerschap thuis ’s morgens en ‘s avonds hun bloeddruk meten en die gegevens doorsturen naar het ziekenhuis. Via telemonitoring werden deze vrouwen dagelijks opgevolgd zonder dat zij naar het ziekenhuis moesten komen. Bij een te hoge bloeddruk kon de arts beslissen om de medicatie te wijzigen of hen toch voor controle naar het ziekenhuis te vragen. 

Dit onderzoek begon aan het Ziekenhuis Oost Limburg in januari 2015 en werd vanaf maart 2016 verder gezet in alle Limburgse ziekenhuizen. In totaal deden 570 patiënten mee. Het eindresultaat is veelbelovend. Bij de zwangere vrouwen die meededen aan dit onderzoek kwam een derde minder zwangerschapsvergiftigingen voor, de kans op een premature bevallig halveerde en de toekomstige moeders moesten ook minder vaak in het ziekenhuis worden opgenomen nog voor de bevalling.

Laatst bijgewerkt: oktober 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram