Meer geboorteproblemen door slaaptekort moeder

nieuws Zwangere vrouwen die tijdens de eerste drie maanden van hun zwangerschap minder dan zes uur per nacht slapen, lopen meer kans op problemen bij de geboorte dan vrouwen die 8 à 9 uur per nacht slapen. Ze hebben gemiddeld een hogere bloeddruk, vooral dan op het einde van hun zangerschap. Minder dan vijf uur per nacht slapen vertienvoudigt ook de kans op preeclampsie of zwangerschapsvergiftiging. Dit is een ernstige aandoening die zowat tien procent van de zwangere vrouwen treft. Dit is een aandoening die tot een hoge bloeddruk leidt, wat orgaanschade en de dood van de ongeboren baby kan veroorzaken. Ook te veel slapen is niet gezond: bij vrouwen die tijdens het eerste trimester gemiddeld meer dan 10 uur per nacht sliepen, verhoogt de bloeddruk en verdubbelt de kans op preeclampsie.
Dat alles blijkt uit een Amerikaans onderzoek bij ruim 1.000 zwangere vrouwen, dat gepubliceerd werd in het oktobernummer van het vakblad Sleep.
De onderzoekers vermoeden dat een zwangerschap het normale slaappatroon verstoort, waardoor hormonale veranderingen optreden die op hun beurt een invloed hebben op de bloeddruk.
Zwangere vrouwen worden aangeraden om gemiddeld 8 à 9 uur te rusten per nacht.


Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram