Zwangerschap tijdens hooikoortsseizoen beschermt tegen astma

123-hooikoorts-allergie-pollen-11-18.png

dossier

Kinderen waarvan de moeder zwanger was tijdens het hooikoortsseizoen zijn mogelijk beschermt tegen astma. Kinderen die daarentegen geboren worden tijdens de piek van het pollenseizoen lopen een grotere kans op ademhalingsziektes zoals astma. 

Dat blijkt uit een internationale studie met bijna 2.600 baby’s in Australië, Duitsland en Denemarken. De studie verscheen in het tijdschrift Environment International

Baby’s die werden geboren als er veel pollen in de lucht zaten, hadden een verhoogd aantal antilichamen (immunoglobuline IgE) in het navelstrengbloed. Dat wijst op een grotere kans op allergieën. Voor Australische baby’s was het niveau het hoogst in oktober en december, dus tijdens de piek van het hooikoortsseizoen op het zuidelijk halfrond. Deense en Duitse kinderen hadden een duidelijke top in antilichaampjes in april.

Opmerkelijk genoeg was er een beschermend effect voor baby’s van wie de moeder het hele pollenseizoen zwanger was. Deze kinderen hadden een iets lager gehalte antistoffen in hun bloed. Het lijkt er dus op dat het mogelijk is om weerstand te ontwikkelen tegen hooikoorts en astma, aldus de onderzoekers.

Bronnen:
www.sciencedirect.com
www.vakbladvroeg.nl


Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram