Alles wat je moet weten over waterpokken als je zwanger bent

dossier Waterpokken (varicella) is een heel besmettelijke kinderziekte. Je kan maar één keer in je leven waterpokken krijgen. De kans is groot dat je de ziekte als kind hebt gehad en dan is er geen risico voor jou of je ongeboren baby. Heb je nooit waterpokken gehad en ben je zwanger? Dan moet je opletten!

Waterpokken als je zwanger bent

Als je waterpokken krijgt tijdens de zwangerschap, neem dan direct contact op met je (huis)arts. Zeker op het einde van de zwangerschap kan dat zeer gevaarlijk zijn.
  • Als je zwanger bent, heb je een verhoogde kans op een ernstige longontsteking. Vooral als je waterpokken krijgt in het derde trimester.
  • Als je in de eerste 20 weken van de zwangerschap voor het eerst met waterpokken wordt besmet, is er een kleine kans (ongeveer 2 procent) op ernstige afwijkingen bij het ongeboren kind, zoals misvorming van de ledematen, oogafwijkingen en beschadiging van het centrale zenuwstelsel.
  • Besmetting ná de 20ste week geeft geen aangeboren afwijkingen.
  • Als je rond de geboorte waterpokken hebt (tussen 5 dagen voor tot 2 dagen na de geboorte), kan de baby ernstig ziek worden. De baby moet zo snel mogelijk na de geboorte worden behandeld met antistoffen tegen het waterpokkenvirus.
Treden er bij de baby toch blaasjes op en wordt je kindje ziek, dan is behandeling met een virusremmer (aciclovir) aangewezen.

Wat kan jij doen?

Heb je nog geen waterpokken gehad of weet je het niet? Vermijd dan contact met kinderen en volwassenen die mogelijk waterpokken of gordelroos (zona) hebben. Iemand is besmettelijk vanaf 2 dagen voor tot maximaal 7 dagen na het verschijnen van de blaasjes, of tot de blaasjes zijn ingedroogd. Als je nog niet zwanger bent, kan je je laten inenten tegen varicella. Dan moet je wel nog een maand wachten voor je zwanger raakt. Als je de symptomen van waterpokken opmerkt, ga je het best meteen naar je huisarts.

Wat kan je arts doen?

Als je niet meer zeker weet of je al waterpokken hebt gehad, kan je arts een bloedtest doen om na te gaan of je al dan niet immuun bent. Als je nog niet zwanger bent, kan je arts je dus ook inenten tegen waterpokken. Als je in contact bent gekomen met iemand die waterpokken of zona heeft, kan de arts een behandeling met antistoffen opstarten. Als je zelf waterpokken krijgt, wordt die behandeling zeker opgestart. Raak je besmet tijdens de eerste 20 weken? Dan kan de arts door middel van een echo kijken of er schade is aan de vrucht.   Bron: DomusMedica  


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Baby op komst ? Baby op komst ?

Vraag nu je startbedrag van 1.167,33 € aan. Het duurt slechts enkele minuten...

Startbedrag aanvragen

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram