Wat is zwangerschapsmasker en kan je het voorkomen?

dossier
Een zwangerschapsmasker – ook wel melasma of chloasma genoemd – is berucht onder zwangere vrouwen. Want wat doen die pigmentvlekken in je gezicht daar eigenlijk? En kan je zwangerschapsmasker voorkomen?
Wat is zwangerschapsmasker?
Een zwangerschapsmasker ontstaat doordat je lichaam tijdens je zwangerschap meer oestrogeen en progesteron aanmaakt. Door deze extra hormonen produceren je pigmentcellen meer pigment wat op zijn beurt voor donkere plekken op je huid zorgt. De geelbruine vlekken zijn matig tot scherp begrensd en meestal grillig van vorm. Melasma komt vooral voor op het voorhoofd, de wangen, de slapen, rond de ogen en op de bovenlip. Soms zijn de vlekken ook in de hals en op de armen aanwezig. Je kan ook in het midden van je buik een bruine, verticale streep krijgen. Zelfs op de tepels, tepelhoven, rond de vagina en rond de aars kan er pigmentvorming ontstaan.
Overigens klopt de naam ‘zwangerschapsmasker’ niet helemaal: het kan namelijk ook optreden buiten de zwangerschap. Bijvoorbeeld bij vrouwen die de pil gebruiken, wat het vermoeden van een hormonale invloed versterkt. Chloasma in de zwangerschap maakt de kans op deze aandoening bij gebruik van orale anticonceptiva trouwens groter. Soms wordt chloasma ook gezien zonder zwangerschap of anticonceptiepil gebruik.
Kan je zwangerschapsmasker voorkomen?
Waarom de ene vrouw wel en de andere niet zo’n zwangerschapsmasker krijgt, is niet bekend. Waarschijnlijk gaat het om een samenloop van verschillende factoren, zoals een verhoogde productie van hormonen tijdens de zwangerschap, blootstelling aan de zon, het gebruik van cosmetica of parfums waarin psoralenen zijn verwerkt die een fototoxische reactie kunnen veroorzaken, mogelijk ook een familiale gevoeligheid. Bij volgende zwangerschappen komt de verkleuring doorgaans weer terug en niet zelden donkerder dan bij de voorgaande zwangerschap.
Lees ook: Wat kan je doen tegen een zwangerschapsmasker?